Barendrechts Dagblad | Bloemrijke akkerranden; mooi maar ook nuttig
mainImage

Bloemrijke akkerranden; mooi maar ook nuttig

12 oktober 2021, 15:49 uur
Lokaal

In de rubriek Buiten gewoon groen vertelt Hollandse Delta iedere week iets over de natuur in onze omgeving. Het waterschap verzorgt veel groen in de polder.
 
Aflevering 22:
 
Bloemrijke akkerranden
 
In veel akkerranden in onze polders bloeien nu kleurrijke bloemen. Mooi maar ook nuttig voor betere waterkwaliteit en meer biodiversiteit.
 
Akkerrandenregeling
Voor bloemrijke akkerranden is er sinds 2005 een subsidieregeling van de provincie, het waterschap en de verenigingen collectief Hoeksche Waard en collectief Zuid-Hollandse Eilanden. Inmiddels is er 550 kilometer bloemrijke akkerranden. Waterschap Hollandse Delta betaalt jaarlijks ongeveer € 70.000, - aan deze regeling.
 
Betere waterkwaliteit
Sloten met bloemrijke akkerranden hebben een betere waterkwaliteit. We vinden er ongewervelde diertjes zoals kevers, slakken en larven van libellen die gevoelig zijn voor gewasbeschermingsmiddelen.
 
Ontwikkeling biodiversiteit
Bloemrijke akkerranden bieden ruimte aan akkervogels, natuurlijke bestuivers zoals bijen, plaagonderdrukkende insecten zoals sluipwespen en kleine zoogdieren. Zo dragen bloemrijke akkerranden bij aan de ontwikkeling van biodiversiteit en aan verfraaiing van ons landschap.


Door: Waterschap Hollandse Delta | Foto: Waterschap Hollandse Delta