Barendrechters beoordelen WMO-uitvoering gemeente met een 7.7

20 May 2025, 18:33 uur
Lokaal
mainImage

Barendrecht kent op dit moment geen wachtlijsten binnen de Wmo en ook het aantal klachten is het afgelopen jaar zeer beperkt gebleven. ''Uit het recente cliëntervaringsonderzoek blijkt dat inwoners onze ondersteuning in 2024 waardeerden met een 7,7. Een resultaat om trots op te zijn. De uitvoering bleef in 2024 bovendien grotendeels binnen de financiële kaders. Ondanks het open-einde karakter van de regeling, is het gelukt om door scherp contractbeheer en heldere toegang binnen het budget te blijven. Dit is een prestatie op zich, zeker gezien de aanhoudende stijging van de zorgvraag in onze gemeente. Steeds meer inwoners doen een beroep op voorzieningen, zoals hulp bij het huishouden, begeleiding en vervoersondersteuning. Dat vraagt om voortdurende alertheid én om slimme, toekomstbestendige keuzes'', aldus wethouder Roeland Bol in een brief aan de gemeenteraad.

In totaal ontvingen 1.428 inwoners hulp bij het huishouden, kregen 383 inwoners individuele begeleiding (ondersteuning bij bijvoorbeeld dagstructuur, praktische vaardigheden of het omgaan met beperkingen) en maakten 156 inwoners gebruik van dagbesteding. Daarnaast hebben 840 inwoners gebruik kunnen maken van vervoersvoorzieningen, waaronder rolstoelen, scootmobielen en aangepaste fietsen en 349 inwoners van een woonvoorziening zoals hulpmiddelen binnenshuis (bijvoorbeeld douchestoelen of trapliften). Ook is er via het collectief vervoer, zoals de regiotaxi, 1.756 keer ondersteuning geboden aan inwoners die zich anders moeilijk zelfstandig kunnen verplaatsen. Deze cijfers tonen aan dat we als gemeente een grote groep inwoners hebben kunnen ondersteunen met passende voorzieningen, dichtbij en op maat.

Wethouder Bol: ''Als wethouder hecht ik veel waarde aan directe betrokkenheid bij de uitvoering van onze gemeentelijke diensten. Daarom probeer ik wekelijks een dag(deel) mee te lopen met professionals in het veld. Zo krijg ik een helder beeld van hoe ons beleid in de praktijk uitpakt, zie ik wat goed werkt en waar bijsturing nodig is. Recent heb ik deelgenomen aan een huisbezoek met een WMO-consulent, heb ik een dagdeel doorgebracht bij een dagbestedingslocatie en heb ik de werkzaamheden van een huishoudelijke hulp van dichtbij meegemaakt. Daarnaast heb ik gesprekken gevoerd met zowel inwoners als zorgprofessionals''.

''Tijdens het huisbezoek met de Wmo-consulent viel mij op dat er betrokken en zorgvuldig wordt gewerkt. Er wordt goed geluisterd naar de behoeften van, vaak kwetsbare inwoners en er wordt actief meegedacht over passende oplossingen. Deze persoonlijke benadering draagt bij aan het vertrouwen dat bewoners hebben in onze gemeentelijke dienstverlening. Bij het meelopen met de huishoudelijke hulp van Aafje werd het mij duidelijk dat deze medewerkers een cruciale rol spelen in het dagelijks leven van onze inwoners. Tegelijkertijd zorgt de dubbele vergijzing tot een toenemende vraag naar huishoudelijke hulp, een sector waarin al sprake is van personeelstekort en een hoge werkdruk. Dit biedt kansen voor de gemeente om inwoners met een bijstandsuitkering te betrekken bij ondersteunende taken in de zorg. Een eerder gemeentelijk initiatief heb ik daarom nieuw leven ingeblazen en binnenkort starten er een aantal mensen vanuit de bijstand als huishoudelijk hulp. In mijn gesprekken met inwoners heb ik regelmatig gehoord hoeveel waardering er is voor de ondersteuning van mantelzorgers door KijkopWelzijn. Die betrokken, toegankelijke hulp maakt echt verschil. Dat heb ik uiteraard ook teruggegeven aan de medewerkers van KijkopWelzijn''.

De uitvoering van de Wmo in Barendrecht verloopt goed. Wethouder Bol: ''Ik zie tevreden inwoners, een stabiele uitvoering en een redelijk gezonde financiële huishouding. Dat is in deze tijd beslist iets om trots op te zijn. Het resultaat over 2024 heb ik dan ook samen met het team Wmo op passende wijze gevierd. Want achter elk goed resultaat staan mensen die zich dagelijks met toewijding inzetten voor onze gemeente en onze inwoners. Hoewel 2025 al even onderweg is, ligt er nog genoeg werk op ons bord. Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuwe Wmo-verordening. Hierin wil ik niet alleen enkele inhoudelijke verbeteringen doorvoeren, maar ook voorstellen doen om, waar dat verantwoord is, doelmatiger en kostenbewuster te werken. Zo zorgen we ervoor dat de ondersteuning ook in de toekomst toegankelijk en houdbaar blijft''.