Barendrecht wil af van deelname in Nieuw Reijerwaard

7 August 2022, 15:33 uur
Lokaal
mainImage
GRNR / Jan Kok
Barendrecht wil na tien jaar niet meer meedoen met Nieuw Reijerwaard, waarvan de aanleg in een zeer ver gevorderd stadium is. Foto GRNR - Jan Kok

door Geert van Someren
 
De gemeente Barendrecht wil in gesprek met Ridderkerk en Rotterdam over het stopzetten van de deelname in de Gemeenschappelijke Regeling Nieuw Reijerwaard (GRNR). Die Regeling is gemaakt voor de realisatie van het gelijknamige bedrijventerrein van 96 hectare. Het is niet de eerste keer dat in Barendrecht het geluid om te stoppen wordt gehoord. Wel is nieuw dat het staat in een zienswijze op de ontwerpbegroting van 2023.
De looptijd van de regeling is vastgesteld op 1 januari 2030. In de zienswijze van Barendrecht staat: “De gemeente Barendrecht wil echter graag eerder op constructieve wijze met de gemeenten Rotterdam en Ridderkerk spreken en onderhandelen over uittreding c.q. opheffing van het GR-construct”. Dat kan niet zomaar, zo blijkt uit de regeling.
 
Alleen opheffing mogelijk
In de tekst van de regeling die precies tien jaar geleden werd vastgesteld, staat dat uittreding uit de regeling “alleen mogelijk is door opheffing van de regeling”. Dat sluit tussentijds uittreden van Barendrecht normaliter uit. Het Algemeen Bestuur van de GRNR heeft in reactie op de zienswijze schriftelijk aan de gemeenteraden van Ridderkerk en Rotterdam gevraagd wat hun standpunt is over het verzoek van Barendrecht.
 
Baten en lasten
In de regeling is ook opgenomen dat de baten en lasten van de GRNR in drie gelijke delen worden verdeeld over de drie gemeenten. De hamvraag is of na voltooiing van het bedrijventerrein de balans positief of negatief eindigt. Op dit moment wordt er vanuit gegaan dat de het min of meer in evenwicht is.
 
Bouwprijzen
Na jarenlange leegstand, is enkele jaren geleden de verkoop van de kavels goed op gang gekomen. Een groot deel van de grond is verkocht en voor het restant is zeker belangstelling. Echter de gewijzigde economische situatie met onder andere sterk gestegen bouwprijzen kan nog roet in het eten gooien.
 
Tegen de zin
Wat onder andere opvalt bij het verzoek van Barendrecht is dat begin jaren negentig de ontwikkeling van het bedrijventerrein er tegen de zin van Ridderkerk is doorgedrukt, onder andere door Barendrecht. Barendrecht heeft de afgelopen paar jaar opgemerkt het storend te vinden dat de OZB-opbrengsten van het terrein naar Ridderkerk gaan, omdat Nieuw Reijerwaard geheel op het grondgebied van Ridderkerk ligt. Daarop heeft Ridderkerk een constructie bedacht, waarbij het geld deels ten goede komt aan het bedrijventerrein.