Barendrecht verdient 1,8 miljoen euro aan opvang Oekraïners

1 June 2023, 15:24 uur
Lokaal
mainImage
Gemeente Barendrecht
De Waterpoortlocatie in Barendrecht. De noodopvang is nooit gebruikt, maar leverde de gemeente wel 1,8 miljoen euro op.

De gemeente Barendrecht houdt maar liefst 1,8 miljoen euro over aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat blijkt uit de de jaarcijfers over 2022. De gemeenten kregen van de Nederlandse overheid 100 euro per dag voor elke opgevangen Oekraïner. Aan het begin van de oorlog opende Barendrecht een noodopvang in sporthal de Waterpoort met 100 bedden. De hal is veertig dagen beschikbaar geweest, maar er heeft nooit een Oekraïense vluchteling geslapen, omdat er genoeg andere betere opvanglocatis beschikbaar waren. Dit leverde de gemeente Barendrecht dus alleen al 400.000 euro op. De sporthal is van de gemeente zelf, dus huurkosten waren er niet. Wel raakte de vloer bij de inrichting tot noodopvang beschadigd, maar de gemeente Barendrecht was wel zo fideel om de reparatie kosten a 25.000 voor eigen rekening te nemen.

De kosten van de gemeente Barendrecht zijn zo laag, omdat de organisatie van de opvang veelal door vrijwilligers werd gedaan en ook burgers onderdak aanboden aan Oekraïense vluchtelingen. De mensen die onderdak verstrekten kregen geen vergoeding. Al met al was de opvang van de oorlogsvluchtelingen voor Barendrecht dus een goed verdienmodel.

Wethouder van der Linden (Financiën) bevestigt het bedrag: “De rijksoverheid heeft recent bekend gemaakt dat gemeenten worden afgerekend op basis van een standaard tarief in plaats van op werkelijk gemaakte kosten. Dat leidt tot een flinke financiële meevaller, die we niet hadden verwacht.”