Barendrecht verantwoordelijk voor inburgering nieuwkomers

7 January 2022, 12:11 uur
Lokaal
mainImage
ANP

Per 1 januari 2022 zal de Nieuwe Wet Inburgering in Nederland gaan gelden. Hiermee worden gemeenten, zoals Barendrecht, zelf verantwoordelijk voor de inburgering van nieuwkomers. Aanleiding hiervoor is dat de uitgangspunten van de huidige wet onvoldoende aansluiten bij de leefwereld en de mogelijkheden van nieuwkomers. Het voorstel 'Aanpak nieuwe wet inburgering' wordt maandagavond in de commissievergadering planning en control in Barendrecht besproken.

In de (oude) Wet Inburgering 2011 hebben inburgeraars zelf de verantwoordelijkheid over hun inburgering. Dit heeft geleid tot weinig sturing op het inburgerings- en integratieproces, waardoor er sprake is van minder goed taalonderwijs, versplintering van de begeleiding en het laat signaleren van problemen in het integratieproces. Binnen de nieuwe wet staat de volgende visie centraal: Het snel en volwaardig meedoen in de Nederlandse samenleving (liefst met betaald werk), door: tijdige start, snelheid, maatwerk, dualiteit = Taal + Activiteiten gericht op deelname aan het dagelijkse leven.

Kwaliteit borgen

De gemeente Barendrecht krijgt dus zelf de regie op de inburgering. Dit betekent dat er verschillende verantwoordelijkheden bij de gemeente worden belegd. Deze verantwoordelijkheden moeten worden geconcretiseerd en vervolgens worden geïmplementeerd. In huidig document wordt ingegaan op wat er de komende tijd nodig is om de Nieuwe Wet Inburgering vanaf 1 januari 2022 uit te voeren. Dit plan is een verdere invulling van het plan ‘Aanpak vergunninghouders’ zoals deze in 2020 is aangenomen. Net zoals in dat plan staat meedoen op gebied van wonen, leven en werken centraal.

Wat gaan we doen?

De nieuwe wet Inburgering belegt een aantal wettelijke taken bij de gemeente, namelijk: De warme overdracht, de brede intake, PIP, de leerroutes, het PVT, de MAP, het financieel ontzorgen en de maatschappelijke begeleiding. Bovenop deze taken biedt de verantwoordelijkheid voor de inburgering ook kansen om niet- wettelijke taken die de integratie bevorderen (zoals het vinden van een baan en het voorkomen van schulden) vorm te geven. Veel van de onderdelen zijn reeds in gang gezet. Andere onderdelen moeten nog verder worden geïmplementeerd. Hieronder wordt per onderdeel een korte toelichting en stand van zaken beschreven.

Een doorlopende lijn

De gemeente wil dat nieuwkomers zo snel mogelijk starten met intensieve begeleiding, zodat de ontwikkeling en participatie van de nieuwkomer niet stil komen te staan. Daarom richten we binnen onze huidige dienstverlening één doorlopende lijn in, met een Team Inburgering als één duidelijk aanspreekpunt die vanaf dag 1 procesregie voert.

Voor de uitvoeringskosten zijn door het Rijk middelen vrijgegeven middels het gemeentefonds. Dit zijn kosten voor brede intake, persoonlijke Plan Inburgering en Participatie (PIP), voortgang PIP, de Leerbaarheidstoets, ontzorgen, inkoop en beleidsondersteuning. Het bedrag varieert van 89.000 tot 137.000 euro per jaar.