Ook Barendrecht gaat de komende jaren flink aan de slag om de negatieve gevolgen van de klimaatverandering aan te kunnen. Hiervoor heeft het college van burgemeester en wethouders de Klimaatadaptatiestrategie vastgesteld. Het is de bedoeling dat de gemeente in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust ingericht is. Pleinen, straten, huizen en andere gebouwen moeten de komende jaren beter bestand worden tegen de klimaatveranderingen. In de strategie staat benoemd welke projecten en activiteiten er worden opgepakt en door wie. De gemeente werkt hierin onder andere samen met waterschap Hollandse Delta. De Klimaatadaptatie strategie ligt op 22 februari 2022 voor aan de gemeenteraad.
In de toekomst moeten de aanpassingen leiden tot minder overlast, schade en of last door de klimaatsverandering. Denk hierbij aan minder wateroverlast, hittestress, droogte en bodemdaling en verlies van biodiversiteit.
Wethouder duurzaamheid Tanja de Jonge: “Geheel in de geest van het woord ‘adaptatie’ is de strategie gestoeld op het idee: We moeten beter leren leven met het water. Dus: ‘Water stuurt’ in plaats van ‘water volgt’! Het water en niet wijzelf geeft de grenzen en randvoorwaarden aan en bepaalt daarmee ook welke keuzes gemaakt worden voor de ruimtelijke inrichting van Barendrecht.
Deltaplan
De Barendrechtse strategie komt voort uit het landelijke Deltaplan Ruimtelijke adaptatie. Het is een gezamenlijke opdracht van alle gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk om in 2050 Nederland ingericht te hebben op een manier die natuur-inclusief klimaatbestendig en waterrobuust is.
Grote ruimteclaim
De openbare ruimte in Barendrecht wordt intensief gebruikt. Boven de grond merken we dit aan de bebouwing, wegen en pleinen die het groen naar de achtergrond dringen. Ondergronds liggen er veel buizen, leidingen en kabels. De ruimtelijke claim is groot. Dit heeft nadelige gevolgen voor de natuurlijke sponswerking van de bodem en de ruimte die nodig is voor bomen en ander groen. Met stresstesten en risicodialogen zijn kwetsbaarheden in kaart gebracht. Nu is het belangrijk om prioriteiten te stellen en te bekijken waar met andere, huidige projecten in de buitenruimte kan worden opgetrokken.