Barendrecht hoopt bij minister op een oortje aan de A16

6 February 2023, 17:38 uur
Lokaal
mainImage
Digitaal Dagblad
Lodewijk, Dineke en Thijs van den Heuvel (vlnr).

Door René Dons

Barendrecht heeft tijdens het werkbezoek maandag van Minister Harbers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aangedrongen op een extra ontsluiting voor de agro-vers-food sector Dutch Fresh Port op de A16 richting het zuiden. Nu en in de toekomst maken de vrachtwagens gebruik van de afrit en oprit van de IJsselmondse knoop, maar deze zijn maar één baan. In de spits zal het vrachtverkeer straks verder toenemen en daarbij komen ook de verkeersbewegingen van de toekomstige bewoners van de nieuwe wijk De Stationstuinen.
 
Voor de woninguitbreiding aan de andere kant van het NS-station wordt niet op 2 auto’s per woning gerekend, maar op 1 per huishouden. Dit betekent dat er nog altijd 3500 auto’s bij komen, die vrijwel dagelijks gebruik zullen maken van de op- en afrit bij de IJsselmondse knoop.
 
De extra oprit naar de A16 (waar ook nog voor de A15 gekozen kan worden) moet komen bij de Verbindingsweg in Ridderkerk. Dat terrein ligt nog braak. Er hoeven geen huizen of bedrijfspanden gesloopt te worden. Een afrit aan de andere kant van de 16 wordt lastig, omdat daar allemaal huizen en appartementen staan. Hier is de gemeente Ridderkerk ook geen warm voorstander van.
 
De ondernemers van Dutch Fresh Port hebben bij de minister de urgentie aangeduid voor een extra aansluiting op de A16 voor vrachtverkeer. Voor de economische ontwikkeling van het bedrijventerrein en de toename van verkeer door extra bedrijvigheid, woningbouw en voorzieningen, is deze ontsluiting noodzakelijk om opstoppingen op het bedrijventerrein te voorkomen. Ook wordt hiermee de doorstroom op rijkswegen geborgd.

Volgens Thijs van de Heuvel (geboren, getogen en fortuin gemaakt met Olympic Fruit en Fresh Pack Logistics aan de Gebroken Meeldijk 31 in Barendrecht) is een extra ontsluiting van vitaal belang voor de ontwikkeling van het gebied.
 
Thijs van den Heuvel bezit ook nog veel grond, waar straks 2/3 van de nieuwe woonwijk De Stationstuinen gerealiseerd moet worden. De ontwikkeling hiervan laat hij over aan zijn schoonzoon Lodewijk en dochter Dineke. Zij vertelden de minister dat hier in Barendrecht de mooiste woonwijk van Nederland moet komen. De maquette van deze wijk is in Café Clementine in Barendrecht te zien, maar echte tekeningen en vooral prijzen ontbreken nog. Schoonzoon Lodewijk vertelde eerder tijdens een presentatie in al zijn openhartigheid dat de familie de wijk niet meer voor 'het geld' ontwikkelt.