Barendrecht behoudt opvang; bewoners moeten klusjes gaan doen

24 May 2023, 19:31 uur
Lokaal
mainImage
Digitaal Dagblad

Barendrecht behoudt voorlopig een noodopvang voor asielzoekers aan de Zuider Carnisseweg. Het centrum blijft nog een jaar staan en hier worden vijftig asielzoekers opgevangen. Met dit voorstel gingen alle politieke partijen tijdens de commissievergadering Samenleving akkoord. Nu is de Veiligheidsregio voor de organisatie verantwoordelijk, maar dat wordt het COA. De werknemers die het AZC nu in Barendrecht runnen, blijven dat ook doen. Zij worden door het COA overgenomen.
 
Mocht de spreidingswet er komen dan zal Barendrecht 240 vluchtelingen moeten opvangen. Dat kan uiteraard niet aan de Zuider Carnisseweg, maar waar wel is nog onduidelijk. Portefeuillehouder en burgemeester Govert Veldhuijzen hoopt dat er een AZC voor vijfhonderd personen in het Zuidelijk Randpark komt. Dit in combinatie met 200 flexwoningen. Er zou dan een mix van doelgroepen kunnen komen. Het Zuidelijk Randpark valt in de gemeente Barendrecht, maar de grond is van de provincie. De opvang komt naast de wijk Lombardijen te liggen en daarom is de gemeente Rotterdam ook betrokken bij het plan. Rotterdam is niet erg enthousiast, want de ruim 1000 mensen in het Zuidelijk Randpark zullen gebruik gaan maken van de voorzieningen in Rotterdam, want de locatie wordt door rijksweg A15 van Barendrecht afgescheiden.
 
Veldhuijzen kon niet veel zeggen over de planning van het AZC. ‘’Het heeft alleen zin om erover te praten als het nog geen voldragen besluit is. Die overeenstemming is er nog niet. Daarna duurt het ongeveer nog een jaar voordat het COA een asielzoekerscentrum heeft ingericht’’, aldus Veldhuijzen.
 
Als de spreidingwet er eerder komt, dan moet Barendrecht dus nog 190 asielzoekers extra opvangen. Dan zou er naar lege kantoren en bedrijfsgebouwen gekeken moeten worden. Er zijn onderhandelingen gaande over het pand Klaverblad II van belegger Aat van Herk in De Stationstuinen. De gemeente Barendrecht is nog niet zover dat het kan bevestigen dat het pand  aan de Zuidiende een nieuwe locatie wordt voor de opvang van Oekraïnse vluchtelingen en mogelijk andere spoedzoekers.

De EVB had in de persoon van Jonathan de Vrijman vragen gesteld over de kosten van de catering van 52 euro per dag per vluchteling. Hier zitten uiteraard ook de personeelskosten van Party Catering Barendrecht bij. Er wordt nu onderzocht of de bewoners ook zelf kunnen koken en andere kleine klusjes kunnen doen. Dat bespaart geldt. De kosten van de opvang komen voor rekening van het rijk en niet voor de gemeente Barendrecht, maar uiteindelijk betaalt iedereen hier toch aan mee.