In de drie BAR gemeenten – Barendrecht, Albrandswaard, Ridderkerk – is een gemeentelijk hulpteam actief om getroffen ouders te ondersteunen. Geen eenvoudige opgave, want er is weinig vertrouwen in de overheid bij deze ouders. Daarbij is het aantal mensen dat in aanmerking komt voor ondersteuning sterk toegenomen. Hoe pakt het team dit aan?
Bianca Al Mashta, manager maatschappij bij de BAR-organisatie, is vanaf de start betrokken bij de hulp en ondersteuning aan gedupeerden, al gebruikt zij dat woord liever niet meer. “We hebben het hier liever over ouders die geraakt zijn door de toeslagenaffaire. Dat leken er in eerste instantie niet veel. De informatie van de Belastingdienst was toen dat het 35 mensen betrof die zich hadden gemeld als gedupeerde en woonachtig zijn in onze gemeenten. We besloten dat de hulpverleners in de wijkteams en bij de schuldhulpverlening deze ouders zouden benaderen om ze te helpen''.
''Toen de toeslagenaffaire steeds groter werd, nam het aantal mensen dat zich meldde bij de Belastingdienst echter sterk toe. Daarop bleek de gekozen aanpak niet goed berekend. De ouders met toeslagproblematiek bleken op ons voor te lopen wat informatie betreft en ook de doorverwijzing door de hulpverleners pakte niet altijd even goed uit. Daarop is in voorjaar 2022 het Hulpteam Toeslagenaffaire opgericht met vijf teamleden, een projectleider plus een beleidsadviseur. Nu krijgt iedere ouder een eigen contactpersoon die voor alles het aanspreekpunt is, dus niet verschillende contactpersonen voor bijvoorbeeld schuldhulpverlening en dan een ander voor sociaal-psychische problematiek.”