Wat gebeurt er in Nederland op het gebied van crypto?

1 April 2025, 13:33 uur
Landelijk
mainImage

Steeds meer Nederlanders investeren in cryptocurrency. Hoewel crypto in Nederland nog bijna nergens als betaalmiddel wordt geaccepteerd, gebruiken sommigen het om anoniem te blijven zonder tussenkomst van een bank, om internationale betalingen zonder extra kosten mee te doen, of simpelweg om in te investeren.

Bij de meeste cryptomunten geldt dat hoe eerder je erbij bent, hoe meer geld je kunt verdienen. Vroeg instappen in de nieuwste cryptoprojecten kan dus het verschil maken, en daarom is het voor crypto-investeerders interessant om altijd op de hoogte te blijven van het laatste cryptonieuws. Dit kunnen ze bijvoorbeeld doen door crypto-presales in de gaten te houden, trending zoektermen te gebruiken op sociale media en door te controleren welke nieuwe cryptovaluta er zijn op cryptobeurzen.

In dit artikel zetten we daarom het belangrijkste cryptonieuws voor je op een rijtje.

Er zijn ondertussen aardig wat cryptomunten van Hollandse bodem. BitCanna (BCNA), dat speciaal ontwikkeld werd voor de wietindustrie is hier een goed voorbeeld van. Ook Planq Network (PLQ), een coin die uitermate geschikt is voor mobiel gebruik, is een bekende Nederlandse cryptovaluta.

Wat deze cryptovaluta gaan doen is echter moeilijk te voorspellen, omdat crypto erg volatiel is, en dus onderhevig is aan geopolitieke veranderingen, zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse verkiezingen, maar ook aan trends op sociale media.

Toch is er ook goed nieuws voor de Nederlandse crypto-industrie. Deribit, een bedrijf dat in 2016 werd opgericht door twee broers uit Stadskanaal, en groot werd met crypto-derivaten, wekt de interesse van de Amerikaanse cryptobeurs Coinbase. Dat zou goed nieuws kunnen zijn voor het Nederlandse bedrijf, dat op die manier toegang kan krijgen tot een grotere klantenbasis en meer internationale bekendheid kan genieten.

De toename van fusies en overnames binnen de cryptowereld laat zien dat crypto steeds meer geaccepteerd wordt. Het is dus ook niet voor niets dat Nederland en de Europese Unie steeds meer regelgeving hebben als het gaat om crypto.

Zo meldt de Belastingdienst dat het vanaf 2025 wil weten of je in het bezit bent van crypto’s. Omdat cryptogeld in Nederland niet gezien wordt als een wettig betaalmiddel, zal het onder box 3 vallen, waarin alles staat wat je kunt rekenen tot je vermogen. Dit kan gaan om bank- en spaartegoeden en schulden, maar ook om crypto. Als je totale vermogen minder is dan het heffingsvrij vermogen (de hoogte hiervan hangt af van of je een fiscale partner hebt), dan hoef je hierover geen belasting te betalen.

Ook de Europese Unie zit niet stil. Sinds 30 december 2024 is de Markets in Crypto Assets Regulation (MiCA) van kracht. Deze nieuwe regelgeving geldt zowel voor uitgevers van cryptoactiva als voor cryptodiensten, zoals handelsplatformen. Deze bedrijven moeten een vergunning hebben om legaal te kunnen opereren. Om een vergunning te krijgen moeten ze ervoor zorgen dat ze kopers niet bewust verkeerde informatie geven, en moeten ze informatie verstrekken over de risico’s van investeren in crypto. Tot slot moeten ze ook extra informatie verzamelen om witwaspraktijken te voorkomen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) houden toezicht op de naleving van deze regelgeving.