Wakes Den Haag en Amsterdam om overlijden Navalni

16 February 2024, 16:08 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Free Russia NL organiseert vrijdagavond om 18.00 uur twee wakes voor de overleden Poetin-criticus Aleksej Navalni. De groep van Russisch sprekende inwoners en burgers van Nederland komen samen op De Dam in Amsterdam en bij de Russische ambassade in Den Haag. Op Instagram schrijft Free Russia NL tijdens de bijeenkomst samen het nieuws te volgen en vragen te beantwoorden van de media. Bezoekers worden opgeroepen bloemen, lichten, portretten en vlaggen mee te nemen. Zaterdag om 12.00 uur wordt een demonstratie gehouden op De Dam in Amsterdam.

Documentaire
De programmering op NPO 2 is aangepast naar aanleiding van het overlijden van Aleksej Navalni. De zender zendt vrijdagavond om 23.15 uur een documentaire uit over Navalni, een van de meest vooraanstaande Russische oppositieleden die vrijdag op 47-jarige leeftijd in de gevangenis is overleden. Het programma Best Interests komt te vervallen en wordt volgende week vrijdag uitgezonden.

De met een Oscar bekroonde documentaire Navalny, geregisseerd door Daniel Roher, gaat over de vergiftiging van de bekende oppositiepoliticus in 2020. Navalni werd onwel tijdens een Russische binnenlandse vlucht. Internationale experts stelden later vast dat hij was vergiftigd met een zenuwgif.

Hoewel de Russische regering betrokkenheid ontkende, toonde onderzoek van Bellingcat aan dat hij door de Russische geheime dienst was vergiftigd. Met het overlijden van Navalni verliest de Russische president Vladimir Poetin een van zijn meest uitgesproken critici.

Persbureau Reuters meldde het overlijden van Navalni vrijdag op basis van de Russische gevangenisautoriteit. Een woordvoerder van de politicus liet vrijdag weten nog geen bevestiging van zijn overlijden te hebben ontvangen.
 

 


 

 

 


Door: ANP