Het is voor de VVD "niet relevant" of het vuurwerkverbod voor consumenten dit jaar al ingaat, of pas later. De partij wil dat het kabinet eerst voldoet aan de drie voorwaarden die de partij stelt voordat zij steun uitspreekt. "Anders hebben we iets vreselijks gecreëerd", vreest Ingrid Michon (VVD).
Haar partij steunt het verbod pas als er een plan ligt voor handhaving, verenigingen wel vuurwerk mogen afsteken, en verkopers worden gecompenseerd. Het kabinet moet die voorwaarden uitwerken en vastleggen in een zogeheten koninklijk besluit. "Als het kabinet daar snel mee komt, dan beoordelen we het."
Joost Eerdmans (JA21) concludeert dat het vuurwerkverbod komende jaarwisseling dan dus nog niet ingaat. Volgens hem kan de uitwerking van deze voorwaarden lang duren.
Derk Boswijk (CDA) vreest mogelijk "eindeloze" vertraging van het verbod. Hij stelt dit "liever niet" een jaar uit, maar hoort ook graag hoe de aanwezige staatssecretaris Chris Jansen (Milieu, PVV) en minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) hier tegenaan kijken. Die komen later aan het woord.
Geert Gabriëls van GroenLinks-PvdA vraagt het kabinet om "alles op alles" te zetten om het vuurwerkverbod nog de komende jaarwisseling in te laten gaan. "Uitwassen van nog een jaar vuurwerk moeten we zien te voorkomen", motiveert het Kamerlid. Ook Mirjam Bikker (ChristenUnie) wil graag dit jaar een verbod. Zij vreest anders een "armageddon", omdat mensen dan nog één keer "los willen gaan" zolang het verbod nog niet geldt.
BBB-leider Caroline van der Plas is uitgesproken tegenstander van een vuurwerkverbod en wil dat minimaal vijf jaar de tijd wordt genomen voor een overgangsperiode als dit er toch komt. Ze denkt dat de overheid dan minder kosten hoeft te maken en de vuurwerkbranche zo de tijd krijgt om zich voor te bereiden. "Een abrupt verbod gaat gegarandeerd voor heel veel ellende zorgen", is ze van overtuigd.
Door: ANP