Utrechtse horecazaken moeten door de drinkwaterverontreiniging in die stad hun creativiteit uit de kast halen om gasten te bedienen. Dat zegt Jan Hagenouw, voorzitter van de Utrechtse tak van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Wij spoelen onze bierglazen momenteel om met Spa Rood."
Drinkwaterbedrijf Vitens ontdekte zaterdagochtend de enterokokkenbacterie in het Utrechtse leidingwater. Sindsdien adviseert het bedrijf om water te koken voor het te drinken of in de keuken te gebruiken.
Hagenouw zegt dat de Utrechtse horeca "moet roeien met de riemen die ze heeft" en volgens hem lukt dat aardig. "De meesten draaien gewoon zoals normaal. Een enkeling kiest er misschien voor om geen sla te serveren, in het geval ze dat zelf moeten wassen."
Gasten moeten er rekening mee houden dat ze misschien geen ijs in hun frisdrank krijgen, zegt Hagenouw. "Eerder ingekochte ijsblokjes kunnen natuurlijk wel worden gebruikt. Die bewaren we voor speciale drankjes, zoals whisky."
Het scheelt dat veel koffiezetapparaten in horecazaken een ingebouwde boiler hebben, aldus Hagenouw. Apart water koken is dus meestal niet nodig om koffie te zetten, "maar we adviseren wel om dat even te checken bij de koffieleverancier".
In appgroepen waarin horecaondernemers met elkaar communiceren, gaat het volgens Hagenouw sinds zaterdag "veel over spoelwater, spoelbakken en grote pannen water". Maar, schoon drinkwater of niet, "in de horeca moet je altijd creatief zijn". Hagenouw en zijn collega's hopen dat ze vanaf dinsdag weer kunnen rekenen op schoon water uit de kraan. "Het moet ook weer niet te lang duren, anders worden mensen het zat."
 
Door: ANP