Timmermans: goede kans om als grootste uit verkiezingen te komen

21 November 2023, 10:10 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Lijsttrekker Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA denkt "dat we een goede kans maken om als grootste uit deze verkiezingen te komen", zei hij dinsdagochtend bij RTL Nieuws. Volgens hem is dat belangrijk, want "als wij niet de grootste worden, zoekt rechts elkaar op".

Timmermans zegt zich wel goed te kunnen voorstellen dat andere linkse partijen in Nederland zeggen dat dat ten koste van hen gaat. "Maar ik zeg dan tegen hen: ik laat jullie niet in de steek. Als wij de grootste worden, dan zorg ik dat ik jullie heel dicht bij me hou. Maar als wij niet de grootste worden, hebben jullie hetzelfde probleem als ik, namelijk dat rechts gaat regeren."

Het optimisme van Timmermans volgt op een zetelpeiling op maandag van I&O Research, waarin zijn partij uitkwam op 27 zetels. Daarmee staat GroenLinks-PvdA op gelijke hoogte met de VVD. De PVV volgt in die peiling op 26, NSC van Pieter Omtzigt zakt terug naar 21 zetels.

Timmermans zegt dat links na de verkiezingen nooit groot genoeg zal zijn om alleen te regeren. Behalve dat hij linkse partijen en progressieve partijen zoals D66 "dicht bij zich" wil houden, zal hij ook "meerderheden in het midden moeten halen". Dan kijkt Timmermans als eerste naar NSC van Omtzigt en niet naar de VVD.

Over de liberalen zegt Timmermans: "Ik vind het zo erg schaamteloos dat de VVD op geen enkele manier rekenschap wil afleggen over wat er in de afgelopen jaren is gebeurd. En wie niet naar het verleden wil kijken en niet zijn fouten wil erkennen is gedoemd die fouten te herhalen. Ik vind dat Nederland er recht op heeft dat we de fouten van de VVD gaan herstellen en dat we het land op een andere koers zetten. De VVD geeft niet thuis op dat punt."

Timmermans heeft nog altijd goede hoop dat hij er bij een eventuele formatie met Omtzigt wel uit zal komen.


Door: ANP