Steeds meer Nederlanders kiezen voor hoger eigen risico

24 November 2022, 08:38 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een hoger eigen risico bij hun zorgverzekering. Daarmee hopen ze te besparen op hun zorgpremie. Maar dat is niet zonder risico’s, waarschuwen experts in het AD.

Zorgvergelijker Independer zette de cijfers van de eerste groep overstappers op een rij. Wat opvalt: van de duizenden overstappers kiest een steeds grotere groep voor het maximale eigen risico van 885 euro. Dit jaar stijgt het percentage naar maar liefst 38,7 procent, vorig jaar deze tijd koos 29,5 procent hiervoor, twee jaar geleden was dat een kwart.

"De zorgpremies gaan flink omhoog en mensen zoeken manieren om daarop te besparen", verklaart zorgexpert Bas Knopperts. Vergelijker Geld.nl deelt dit beeld. Vorig jaar deze tijd koos 30 procent van de overstappers via Geld.nl voor een hoger eigen risico, nu ligt dat op ruim 37 procent.

Het verhogen van het eigen risico kan riskant zijn, waarschuwt de Patiëntenfederatie. "Het kan zijn dat je geld bespaart, maar het is ook goed mogelijk dat je op enig moment dat geld moet ophoesten. Dus denk er goed over na", waarschuwt de belangenorganisatie.


Door: ANP