Barendrechts Dagblad | Registratieplicht voor reizigers was niet uitvoerbaar
mainImage

Registratieplicht voor reizigers was niet uitvoerbaar

6 oktober 2020, 08:29 uur
Landelijk

Het voorstel van het Outbreak Management Team om in de strijd tegen het coronavirus een registratiesysteem op te zetten van reizigers die ons land binnenkomen, is afgelopen zomer gesneuveld in een overleg van hoge ambtenaren en experts, het zogeheten Bestuurlijk Afstemmingsoverleg (BAO). Dat blijkt uit documenten die zijn vrijgegeven na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB), aldus de NOS.

Het BAO bestaat uit ambtenaren en afgevaardigden van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de GGD-GHOR, aangevuld met ambtenaren van een aantal betrokken ministeries. Bij een crisis beoordeelt het BAO de adviezen van het Outbreak Management Team op politiek-bestuurlijke haalbaarheid en wenselijkheid. De deelnemers aan het BAO zijn sinds eind januari minstens twintig keer bij elkaar gekomen.

Op 29 juli stelt het Outbreak Management Team (OMT) in een advies aan het kabinet voor om reizigers "op enigerlei wijze" te registreren, of ze ons land nu via de lucht, het water of de weg zouden binnenkomen. Het systeem zou ook moeten zorgen voor "een goed overzicht en een adequate informatievoorziening over de quarantaine", aldus het OMT.

Maar een dag later heeft het BAO daar bedenkingen bij, hoewel de ambtenaren en experts uit het overleg de noodzaak van een betere naleving van de thuisquarantaine wel onderschrijven. Maar ze maken zich zorgen over de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van een registratieplicht.


Door: ANP | Foto: ANP