Barendrechts Dagblad | Politiek Den Haag herdenkt terreurslachtoffer Parijs
mainImage

Politiek Den Haag herdenkt terreurslachtoffer Parijs

Mark Rutte.
21 oktober 2020, 18:43 uur
Landelijk

Ook in politiek Den Haag wordt stilgestaan bij de moord op de Franse docent Samuel Paty. Een 18-jarige moslimextremist van Tsjetsjeense afkomst sneed vrijdag de keel van Paty door en onthoofde hem in een voorstad van Parijs, omdat de leraar een spotprent van de profeet Mohammed had laten zien in zijn klas.

"Frankrijk herdenkt vandaag Samuel Paty die het slachtoffer werd van een afschuwelijke terreurdaad", schrijft premier Mark Rutte op Twitter. "De academische vrijheid kan en mag niet ingeperkt worden en veiligheid en het vrije woord mogen het nooit verliezen van onverdraagzaamheid. NL staat zij aan zij met het Franse volk."

Paty "sprak met leerlingen over hun vrijheden. Het kostte hem zijn leven", schrijft minister en D66-leider Sigrid Kaag. "Ik hoop dat geen enkele docent zich door deze brute daad beperkt voelt in het vak", zegt de bewindsvrouw. "De vrijheid van de leraar bewaken we samen. Vandaag eer ik die vrijheid."

Jesse Klaver (GroenLinks) hield ook een minuut stilte voor "de leraar die in Frankrijk door een extremist is vermoord", zo laat hij weten. "Vandaag zijn we stil, maar we zullen nooit zwijgen tegen onrecht."

Volgens ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers komen veel politieke reacties erg laat. Op Twitter deelt hij een video waarin presentatrice Fidan Ekiz zich beklaagt over de stilte na de moord die vrijdag werd gepleegd. "Tegenover de barbarij van het jihadisme mogen we niet zwijgen. Nooit. En politici al helemaal niet", zegt Segers.

Net als Segers sprak PVV-leider Geert Wilders zich ook al eerder uit over de aanslag. De voorman van de grootste oppositiepartij beklaagt zich over de "vreselijke stilte bij regering en Kamer" in de dagen na de aanslag. "Hij liet een Mohammed-cartoon zien. Daarom is hij onthoofd. Omdat de islam dat niet toestaat", schrijft Wilders op Twitter over Paty.


Door: ANP | Foto: ANP