De politie is geschrokken van het grote aantal corruptiesignalen dat naar boven kwam in miljoenen versleutelde berichten tussen criminelen die vorig jaar zijn gekraakt. De signalen zijn mede de aanleiding om een nationale anti-corruptieaanpak op te tuigen. Nog voor de zomer presenteert de Haagse plaatsvervangend politiechef Paul Entken daarvoor een plan aan de korpsleiding, meldt Trouw.
Het doel van de aanpak is om corruptie bij dienders in een vroeg stadium op te sporen of beter: te voorkomen. Een van de maatregelen die de politie vanaf volgend jaar in ieder geval gaat doorvoeren, is een meldplicht voor agenten die in de problemen zitten en in een chantabele situatie kunnen komen. "Hierbij moet je ook denken aan schulden of een partner in een risicovolle omgeving", legt Lonneke Soudant uit, sectorhoofd veiligheid, integriteit en klachten bij de politie.
Daarnaast krijgt de politie straks automatisch een melding zodra een medewerker wordt veroordeeld voor een strafbaar feit. Dat is nu nog niet het geval. Ook treedt volgend jaar een nieuwe screeningswet in werking, waardoor het korps meer mogelijkheden krijgt om politiemedewerkers niet alleen vóór, maar ook na indiensttreding te screenen.
Door: ANP