Het is goed dat de terrassen weer opengaan, maar voor boa's en politie is het onhandig dat het demissionair kabinet daarbij een vroege sluiting van 18.00 uur heeft aangekondigd. Voorzitters van de boa- en politiebonden verwachten extra druk op de handhaving als terrasgasten zich na zessen zullen verplaatsen, naar bijvoorbeeld parken.
"Als iedereen tegelijk weg moet van het terras, dan gaan mensen zich massaal in groepen verspreiden", zegt Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse BOA Bond. "Daar is niet tegen op te handhaven." Ook Richard Gerrits, voorzitter van de vakbond BOA ACP, zet zijn vraagtekens bij de aangekondigde versoepelingen. "We juichen het altijd toe als er door een verandering van maatregelen minder gehandhaafd hoeft te worden. Maar het is nog maar de vraag of iedereen na een gezellige dag op het terras met elkaar netjes weer om 18.00 uur naar huis gaat."
Voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB), Jan Struijs, is opgelucht dat de avondklok volgende week woensdag verdwijnt. "Daar zijn politiemensen erg blij mee, want dat scheelt enorm qua handhaving en boetes die er moeten worden uitgeschreven." Tegelijkertijd krijgt de politie er een kluif aan handhaving voor terug, denkt Struijs. "Het wordt mooi weer de komende tijd, en als de terrassen om 18.00 uur dicht moeten, gaan mensen de gezelligheid waarschijnlijk ergens anders voortzetten. Voor politie en boa's wordt het er dan niet rustiger op."
Verder wijzen de bonden erop dat het goed is dat ook horecamensen en winkeliers, die vanaf 28 april weer klanten zonder afspraak mogen ontvangen, worden gevraagd mee te helpen met de handhaving. Premier Mark Rutte zei dat hij voor de uitvoering van de versoepelingen "een beroep doet op gemeenten, brancheorganisaties en individuele ondernemers om deze spannende stap in goede banen te leiden". Zo moeten winkeliers en horecaondernemers net als vorig jaar toezien dat er 1,5 meter afstand wordt gehouden.
Door: ANP