De GGD krijgt dagelijks tientallen telefoontjes van Nederlanders in een 'schrijnende' situatie door een ziekte of aandoening, die proberen een afspraak te krijgen voor een vaccinatie. Sommigen melden zich ook op de priklocatie, in de hoop op vaccins die aan het eind van de dag overschieten. "Er zijn locaties waar dagelijks een handvol mensen aan de deur staat, of meer", zegt woordvoerder Jacqueline Toonen van koepel GGD GHOR in Trouw.
"Mensen smeken of ze gevaccineerd kunnen worden", zegt Toonen. "Bijvoorbeeld van mensen die niet lang meer te leven hebben en de tijd die ze nog hebben graag nog een beetje in de buitenwereld willen komen. We begrijpen hun vraag, maar wij bepalen niet de vaccinatiestrategie."
De GGD gaat niet op die verzoeken in. Veel mensen uit medische risicogroepen zijn nog niet aan de beurt. De GGD'en vaccineren niet-zorgmedewerkers op volgorde van leeftijd, van oud naar jong. Omdat vrijwel iedereen met een afspraak ook komt opdagen, houdt de GGD nauwelijks vaccins over aan het eind van de dag. "Landelijk zijn het er misschien twintig", zegt Toonen.
Sommige Nederlanders met een aandoening of ziekte worden al wel gevaccineerd: zij die aan de beurt zijn bij de huisarts of in het ziekenhuis.
Door: ANP