Barendrechts Dagblad | Nog steeds miljoenen naar bedrijven Testen voor Toegang
mainImage

Nog steeds miljoenen naar bedrijven Testen voor Toegang

22 juli 2021, 09:01 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Ondanks het terugdraaien van een deel van de versoepelingen waardoor Testen voor Toegang veel minder belangrijk is geworden, krijgen de commerciële aanbieders dagelijks nog altijd tonnen belastinggeld. Dat meldt Hart van Nederland, dat navraag deed bij Stichting Open Nederland (SON).

SON stelt dat het de capaciteit niet meteen kon terugschroeven na de plotselinge ingreep van het kabinet. Pas aankomende maandag, ruim twee weken na de aanscherpingen, gebeurt dat. De afgelopen weken kregen de elf testbedrijven die bij SON zijn aangesloten nog vergoedingen voor de capaciteit die zij eerder vanwege de toenmalige versoepelingen hadden ingepland.

Dagelijks gaat het om ruim vier ton voor het aanbieden van de testlocaties. Daarbovenop komt een variabele vergoeding voor het aantal daadwerkelijk afgenomen tests.

Volgens het kabinet is het juridisch gezien niet mogelijk om de onbenutte capaciteit in te zetten voor bijvoorbeeld de gratis tests voor vakanties. Regeringspartij D66 wil dat het kabinet die mogelijkheid toch nog eens onderzoekt.


Door: ANP | Foto: ANP