Minister Eelco Heinen (Financiën) hamert in het voorwoord van de miljoenennota vooral op het belang van solide overheidsfinanciën en een goed vestigingsklimaat voor ondernemers. "Geld moet immers eerst verdiend worden voordat je het kunt uitgeven", schrijft hij in deze inleiding, die in handen is van het ANP.
"Onze welvaart is geen toeval of natuurwet", aldus Heinen. "We hebben het zelf verworven, door hard te werken, zuinig te zijn met geld en de juiste keuzes te maken. Dit kabinet wil spaarzaam omgaan met schaarse middelen zodat we ons kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden, en generaties na ons er ook van kunnen genieten."
Tegelijkertijd zegt Heinen zich te realiseren dat veel mensen zich ook zorgen maken over zaken als een betaalbare woning en voldoende geld om de rekeningen te kunnen betalen. "In Nederland mogen we niet accepteren dat mensen daar ongerust over zijn. Daarom investeert het kabinet in betaalbare woningen en koopkracht, en helpt het mensen die in de knel zitten."
Gemengd beeld
De koopkrachtplaatjes laten een gemengd beeld zien. Gemiddeld genomen gaan huishoudens er 0,7 procent op vooruit. Maar voor de groep met de laagste inkomens, mensen die het minimumloon verdienen of net iets meer, staat een plusje van maar 0,5 procent in de boeken. De groep daar net boven gaat er juist het meest op vooruit, gemiddeld 1,1 procent.
Werkenden krijgen er in doorsnee 0,7 procent bij, uitkeringsgerechtigden 0,9 procent en gepensioneerden 0,6 procent. Gezinnen met kinderen gaan er iets minder op vooruit dan huishoudens zonder kinderen, 0,6 procent tegen 0,8 procent.
Door: ANP