'Meer tijd tussen twee prikken is overwegen waard'

12 April 2021, 16:22 uur
Landelijk
mainImage
ANP

De Gezondheidsraad zet de deur open naar de mogelijkheid om meer mensen een eerste prik te geven van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. De tijd tussen de eerste en de tweede prik kan wat de raad betreft eventueel worden verlengd naar twaalf weken. Het effect van zo'n verlenging is "relatief klein", tempert het adviesorgaan van het kabinet de verwachtingen wel.

Momenteel mag tussen de prikken van Pfizer/BioNTech zes weken zitten, bij Moderna vier. Alleen bij AstraZeneca mag er al 12 weken tussen zitten. Als ook bij de andere twee vaccins de periode tussen twee prikken wordt verlengd tot 12 weken, kunnen meer mensen al een gedeeltelijke bescherming tegen Covid-19 krijgen. Dat kan "in het gunstigste geval" vijf ziekenhuisopnames per dag schelen, stelt de Gezondheidsraad op basis van modelberekeningen door het RIVM. Zo'n positief effect laat een aantal weken op zich wachten: pas eind mei verwacht de raad dan effect.

De belangrijke gezondheidsadviseurs van het kabinet waren eerder nog tegen een langere periode tussen twee prikken, vanwege onzekerheid over de mate van bescherming na één prik en onzekerheid over mogelijke effecten op de verspreiding van gemuteerde versies van het virus, zoals de Zuid-Afrikaanse en de Braziliaanse variant. Die onzekerheden zijn niet weg. Wel is uit Brits onderzoek intussen naar voren gekomen dat de bescherming na één prik "niet optimaal, maar wel heel redelijk" is, zegt voorzitter Bart-Jan Kullberg. Het positieve effect van iets minder ziekenhuisopnames "kan ertegen opwegen".

Het advies is niet per se een aanbeveling om de termijn te verlengen. De Gezondheidsraad geeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) de optie wel "in overweging", zolang er schaarste is aan coronavaccins. "Wanneer er voldoende vaccin beschikbaar is, zou het interval teruggebracht moeten worden naar dat wat in de productinformatie van de verschillende vaccins wordt aanbevolen", benadrukt het adviesorgaan.


Door: ANP