Kiezers met migratieachtergrond voelen zich niet vertegenwoordigd

21 November 2023, 08:58 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Veel Nederlanders met een migratieachtergrond vinden dat hun belangen niet goed zijn vertegenwoordigd in de Tweede Kamer. Dat komt naar voren uit het Nationaal Kiezersonderzoek, meldt de NOS. Ongeveer 70 procent van de kiezers met een niet-Europese migratieachtergrond vindt dat.

"Het gevoel dat de belangen te weinig worden behartigd is sterker als ze discriminatie ervaren", zegt onderzoeker Marcel Lubbers, hoogleraar Interdisciplinaire Sociale Wetenschap bij de Universiteit Utrecht. Daarin hebben Denk, Bij1 en Kamerleden met een migratieachtergrond de afgelopen jaren nog niet veel aan veranderd, komt uit het onderzoek naar voren.

In het onderzoek is specifiek gevraagd naar het thema discriminatie, omdat het onderwerp veel leeft onder kiezers van onder andere Denk en Bij1. "We zien vooral bij kiezers met een niet-Europese migratieachtergrond die Denk of NSC willen gaan stemmen dat zij discriminatie ervaren en vinden dat hun belangen niet behartigd worden." Kiezers met een migratieachtergrond die van plan zijn op VVD of D66 te gaan stemmen ervaren wel voldoende vertegenwoordiging.


Door: ANP