Kabinet antwoordt op wijzigingen en vragen over coronawet

8 October 2020, 08:50 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Het kabinet verdedigt donderdag zijn coronaspoedwet en zal reageren op de wijzigingen die een meerderheid van de Tweede Kamer wil doorvoeren. Ook zullen de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid), Ferd Grapperhaus (Justitie) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) reageren op de vragen en opmerkingen die de partijen woensdag naar voren brachten.

Er is een Kamermeerderheid voor het wetsvoorstel, mits de wijzigingsvoorstellen erdoor komen die de coalitiepartijen samen met vier oppositiepartijen (GroenLinks, PvdA, SGP en 50PLUS) hebben ingediend. Deze zeven amendementen zijn in hun ogen nodig om de tijdelijke wet op belangrijke punten te verbeteren.

Ze regelen onder meer dat de Tweede Kamer het laatste woord krijgt over de coronamaatregelen die het kabinet wil treffen. Ook de coronaboete gaat omlaag naar 95 euro. De tijdelijke wet zal drie maanden geldig zijn maar kan telkens worden verlengd.

Veel partijen hadden kritiek op het kabinet, omdat het oorspronkelijke wetsvoorstel in hun ogen zo slecht was dat het tot veel onrust leidde onder de bevolking. Dat is funest voor het vertrouwen van mensen in de corona-aanpak van het kabinet, vinden ze.

Zodra de Tweede Kamer akkoord is met de wet, gaat het voorstel naar de Eerste Kamer. Die bepaalt dan welke procedure ze wil volgen. Een datum voor de behandeling is nog niet bekend. Ook de invoeringsdatum kan daarom nog niet worden bepaald. Over de wet van de app CoronaMelder heeft de senaat vijf weken gedaan.


Door: ANP