Botert het al een tijdje niet meer tussen jou en je partner? Dan gaan jullie misschien scheiden. Dit is geen gemakkelijke keuze, want een scheiding heeft flink wat voeten in de aarde. Zo moeten jullie afspraken maken over de verdeling van bezittingen en beslissen wie er in de woning in Barendrecht blijft wonen. Als jullie er onderling niet uitkomen, moet er juridische hulp aan te pas komen. Om te voorkomen dat je de kosten hiervoor uit eigen zak moet betalen, wil je misschien een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Maar is dit eigenlijk aan te raden? Je leest het in deze tekst.
Uitleg over een rechtsbijstandverzekering
De meeste mensen hebben weleens gehoord van een rechtsbijstandverzekering, maar lang niet iedereen weet wat het precies is. Daarom geven we hier eerst kort antwoord op de vraag: ‘wat is een rechtsbijstandverzekering?’. Als je deze verzekering afsluit, ben je verzekerd voor juridische hulp als je betrokken raakt bij een conflict. Je verzekeraar vergoedt dan de kosten voor juridische hulp. Althans, als het conflict binnen de dekking van je verzekering valt. Omdat je naast de standaarddekking één of meer aanvullende modules afsluit, is dit allerminst vanzelfsprekend.
Echtscheiding valt niet binnen de dekking
Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor juridische hulp bij een conflict. Omdat de meeste mensen een scheiding als een conflict zien, denk je misschien dat dit ook binnen de dekking valt. Hier valt wat voor te zeggen, maar helaas ben je niet verzekerd voor een echtscheiding als je een rechtsbijstandverzekering afsluit. Alle conflicten die gaan over een echtscheiding of uit elkaar gaan vallen namelijk buiten de dekking van deze verzekering. Kortom: een rechtsbijstandverzekering bij scheiding biedt geen uitkomst.
Wat dekt een rechtsbijstandverzekering dan wel?
Een rechtsbijstandverzekering biedt weliswaar geen uitkomst bij een echtscheiding of uit elkaar gaan, maar toch zijn er genoeg redenen om deze verzekering wel af te sluiten. Met de standaarddekking ben je bijvoorbeeld verzekerd voor juridische hulp als je getuige bent bij een strafzaak, juridische hulp als je verdacht wordt van een verkeersovertreding waarbij iemand gewond raakt of overlijdt en juridische hulp als je een borgsom moet betalen in het buitenland.
Naast de basisverzekering dien je bij de meeste verzekeraars minimaal één aanvullende module af te sluiten. Vaak kun je kiezen uit modules als ‘werk en inkomen’, ‘consument en wonen’, ‘verkeer’ en ‘fiscaal & vermogen’. Kies nooit willekeurig één of meerdere aanvullende modules, maar verdiep je goed in de modules die het beste aansluiten op jouw situatie. Je verkleint zo de kans dat je juridische hulp nodig hebt, maar hier niet voor verzekerd blijkt te zijn.
Rechtsbijstandverzekering en wachttijd
Sluit je een rechtsbijstandverzekering af? Dan denk je misschien dat je direct verzekerd bent voor juridische hulp. Helaas is dit meestal niet het geval. Verzekeraars werken namelijk met een wachttijd. Hierdoor ben je in de eerste periode na het afsluiten van de verzekering nog niet verzekerd. De duur van deze periode kan per verzekeraar verschillen, maar is vaak een paar maanden. Er zijn overigens wel een paar situaties waarin geen wachttijd geldt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een geschil over een overeenkomst die tijdens de verzekering gesloten is, een geschil in het verkeer en letselschade. Je verzekeraar vergoedt dan direct de kosten van juridische hulp. In alle andere situaties geldt wel een wachttijd.