Hulpdiensten bezig met bergen lichaam op bouwtoren Lochem

21 February 2024, 15:34 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Hulpdiensten zijn in Lochem volop bezig met het bergen van het lichaam van een van de twee dodelijke slachtoffers van het brugongeluk in de Gelderse gemeente. Het lichaam van het andere slachtoffer is al geborgen, heeft een ANP-verslaggever ter plaatse gehoord.

Voor de bergingsoperatie is de hulp ingeroepen van een specialistisch team van de brandweer, het zogeheten Specialisme Technische Hulpverlening (STH). Daarvan zijn er vijf in Nederland. STH-teams zijn gespecialiseerd in onder meer operaties op grote hoogte of waarbij instortingsgevaar dreigt. Het STH-team dat in Lochem aan het werk is, heeft als standplaats Zwolle.

Ook helpt reddingsgroep USAR (Urban Search and Rescue) bij de bergingsactie. Dat team wordt ingezet als mensen ingesloten of bedolven zijn na een ramp of ongeval. Recent kwam USAR nog in actie na de explosie aan de Schammenkamp in Rotterdam. Samen met USAR en STH is er nu een plan gemaakt hoe het lichaam van het slachtoffer in Lochem kan worden geborgen, meldt de veiligheidsregio.

Bij het ongeval raakte een deel van de brug in aanbouw los en viel. Hoe dat kon gebeuren, wordt nog onderzocht. Het lijkt erop dat een boog die door een kraan omhoog werd getakeld om onduidelijke redenen is losgeraakt. Twee mensen die daarnaast op een bouwtoren stonden van zo'n 50 meter hoog, kwamen om het leven. Het lichaam van een van hen bevindt zich nog op die toren.


Door: ANP