Grote kaalslag dreigt in openbaar vervoer, onderwijs slaat alarm

30 June 2022, 08:47 uur
Landelijk
mainImage
ANP

In het openbaar vervoer dreigt een grote kaalslag nu het kabinet de coronasteun eind dit jaar stopzet. Vervoerders zeggen hun dienstregeling noodgedwongen met 20 tot wel 30 procent te moeten uitkleden. Na provincies en gemeenten slaan nu universiteiten, studenten en mbo’s alarm, meldt het AD.

NS en regionale vervoerders hebben sinds 2020 miljarden euro’s van de overheid ontvangen om ondanks de helft minder reizigers toch een fatsoenlijke dienstregeling te kunnen rijden. Nu alle coronamaatregelen zijn opgeheven, wil het kabinet de steun na dit jaar echter stopzetten. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) beroept zich op een recente prognose waaruit blijkt dat reizigersaantallen voor trein, bus, tram en metro volgend jaar weer bijna het niveau van voor corona zullen bereiken.

Morgen is in de Tweede Kamer een speciale hoorzitting, waar vervoerders en belangenclubs hun zorgen uiten. Nadat eerder provincies, vervoerregio’s en reizigersorganisaties alarm sloegen, komt nu het hoger onderwijs in verzet. "Een dergelijke verschraling van het ov is desastreus voor studenten en onze medewerkers", zegt bestuurder professor Wim van den Doel namens de Universiteit Leiden, de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam.


Door: ANP