Generatiekloof ten aanzien van digitale veiligheid verklaard

16 January 2024, 16:57 uur
Landelijk
mainImage
Pexels

De één groeide op zonder smartphones, de ander plaatst dagelijks filmpjes op TikTok. Hoe oud je bent beïnvloedt de manier waarop je met je digitale veiligheid omgaat. Onderzoeken van diverse cyberveiligheidsbedrijven, waaronder SailPoint en Digital Guardian, geven interessante inzichten in deze generatieverschillen.

Boomers
Babyboomers, geboren tussen 1946 en 1964, waren getuige van een ongekende technologische revolutie. Zij waren erbij toen het internet nog in haar kinderschoenen stond. Ze maakten deel uit van een wereldwijd experiment en ze experimenteerden zelf ook. Daardoor realiseren ze zich maar al te goed dat het internet niet feilloos is. Boomers zijn zich doorgaans goed bewust van online risico’s. Ze herkennen phishingberichten vaak al van een kilometer afstand en gaan zorgvuldig om met hun wachtwoorden.
Boomers hebben wel de neiging om voor te eenvoudige wachtwoorden te kiezen. Ook hebben velen van hen de weg gevonden naar social media om contact te houden met familie en vrienden. Foto’s worden er lustig gedeeld en dat trekt ook internetcriminelen aan. Omdat boomers vaak wat meer financiële zekerheid hebben, vormen ze een geliefd doelwit.

Generatie X
Generatie X, geboren tussen 1965 en 1980, groeide op in een offline wereld en werd volwassen in de online wereld. Ze brachten hun jeugd zonder smartphones door. Maar vanaf het moment dat ze gingen werken zagen ze de digitalisering in rap tempo toenemen. Omdat ze bekend zijn met beide werelden, heeft Generatie X een goede balans gevonden tussen offline en online. Van alle generaties nemen ze hun digitale veiligheid het meest serieus.
Generatie X is behoorlijk autonoom en daar ligt ook hun grootste valkuil. Ze willen dingen graag zelf uitzoeken en oplossen. Standaardprotocollen zijn meestal niet aan hen besteed.

Millennials
Millennials, geboren tussen 1981 en 1996, maken momenteel de grootste groep werkenden uit. Ze omarmen de digitale ontwikkelingen en zien het vooral als een welkome aanvulling op het dagelijkse leven. Internet biedt gemak en efficiëntie. De meerderheid van de zogenaamde digital nomads wordt dan ook gevormd door millennials. Snelheid, flexibiliteit en gebruiksgemak staan voorop.
Voor millennials mag het niet te ingewikkeld worden. Als de bescherming van hun online veiligheid teveel handelingen vereist, nemen ze bij voorbaat niet de moeite.
 
Generatie Z
Generatie Z, geboren vanaf 1997, staat al hun hele leven in de digitale spotlights. Veel van hen kregen ooit te maken met sharenting, waarbij ouders foto’s van hun kroost overvloedig online delen. De wereld heeft hen letterlijk zien opgroeien en de foto’s blijven voor altijd op het internet staan. Daardoor zijn ze privacy steeds belangrijker gaan vinden.
Hoewel sommigen zich verzetten tegen het gebrek aan online privacy, nemen anderen juist een apathische houding aan. Er is toch niks aan te veranderen, volgens hen. Je hele hebben en houden staan al online, dus het is een kwestie van ermee leren leven. Daarbij wil Generatie Z de gevolgen van een cyberaanval wel eens behoorlijk onderschatten.

Tips voor alle leeftijden
Er zijn verschillende manieren waarop je je digitale veiligheid kunt vergroten. Ze vergen geen diepgaande IT-kennis en zijn dus voor iedereen, ongeacht de leeftijd, inzetbaar:

Gebruik een VPN
Met een VPN bescherm je zowel je digitale veiligheid als je online privacy, maar wat is een VPN-verbinding nu precies? Het is een extra privénetwerk, dat je zelf tot stand brengt. Je kiest een VPN-server en schakelt de verbinding in via een schuifbalkje of een button. Vanaf nu worden je data niet meer rechtstreeks naar de server van je internetprovider of een openbare server gestuurd.
In plaats daarvan worden ze via een versleutelde tunnel naar de tussenliggende VPN-server geleid. Niemand kan deze data onderscheppen. De VPN-server zorgt nog een keer voor encryptie en stuurt de gecodeerde gegevens door naar de uiteindelijke ontvanger. Een VPN is een makkelijke en efficiënte oplossing. Wanneer je wel eens inlogt op openbare netwerken, die vaak verre van veilig zijn, is een VPN een must.

Kies sterke en unieke wachtwoorden
Sterke wachtwoorden zijn wachtwoorden die complex zijn, regelmatig gewijzigd worden en nooit voor meer dan één account worden gebruikt. Maak combinaties met cijfers , hoofdletters, kleine letters, symbolen en leestekens. Al die ingewikkelde wachtwoorden sla je eenvoudig, overzichtelijk en veilig op met een wachtwoordmanager.

Gebruik tweefactorauthenticatie
Belangrijke accounts beveilig je met tweefactorauthenticatie of kortweg 2FA. Naast een wachtwoord, heb je nog een ander middel nodig om jezelf te identificeren. Dat kan bijvoorbeeld via gezichtsherkenning, een vingerafdruk, sms-codes of een door Google Authenticator gegenereerde code.