Barendrechts Dagblad | Fors meer schade door oplichters
mainImage

Fors meer schade door oplichters

25 januari 2021, 08:49 uur
Landelijk

Slachtoffers die zich in 2020 meldden bij de Fraudehelpdesk hadden bij elkaar 41 miljoen euro schade, meldt het AD. In 2019 was dat nog 26 miljoen. In totaal ontving de Fraudehelpdesk zo’n 350.000 meldingen via het callcenter of online. Volgens de helpdesk speelt de coronacrisis oplichters in de kaart. "Vooral ouderen, een kwetsbare groep die nooit online was, moesten vaker het internet op", zegt directeur Marloes Kolthof. "Daar maken oplichters misbruik van."

In ruim 12.600 gevallen ging het om zogeheten identiteitsfraude, bijvoorbeeld door een hulpvraag te versturen via WhatsApp. Oplichters doen zich voor als een bekende en geven aan snel geld nodig te hebben. Goedwillende mensen maken zo argeloos geld over naar criminelen. Ruim 4800 mensen meldden handelsplaats- of webwinkelfraude bij de Fraudehelpdesk. In bijna 3800 gevallen ging het daadwerkelijk mis en werden mensen opgelicht.

Het meeste geld verloren mensen door beleggingsfraude, in totaal ruim 13 miljoen euro. Het gemiddelde bedrag waarvoor mensen het schip in gingen, is fors: 33.000 euro per slachtoffer. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die ingaan op advertenties op sociale media, waarin BN’ers worden misbruikt om beleggingsproducten aan te bieden.


Door: ANP