FNV wil loonsverhogingen tot 14 procent en verhoging minimumloon

18 September 2023, 15:43 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Vakbond FNV wil ook het komende jaar nog forse loonsverhogingen zien. De inflatie is al flink gedaald en dat zet zich naar verwachting door, maar volgens de bond moet het verlies aan koopkracht nog worden gerepareerd. Leden van de FNV hebben de traditionele looneis een dag voor Prinsjesdag vastgesteld op 5 tot 14 procent. Vorig jaar was die nog ruim 14 procent.

FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha zegt tegen het ANP dat het erg per sector gaat verschillen hoe hoog de looneis uitkomt. Werkgevers die vorig jaar al meegingen in de forse eisen van de bonden, kunnen het komende jaar rekenen op een mildere opstelling. Zo kwam meubelketen IKEA al met een flinke loonsverhoging. Maar omdat de betalingen in de retailsector nog achterliepen, eist de FNV voor volgend jaar alsnog minimaal 5 procent erbij.

De vakbond hoopt dat de lonen in 2024 gemiddeld zo'n 8 procent omhooggaan, vergelijkbaar met wat dit jaar al is afgedwongen. Boufangacha: "Als we dat realiseren, kun je zeggen dat de lonen weer op peil zijn gebracht. We zeiden vorig jaar al dat het een strijd van de lange adem zou worden en dat is ook wel gebleken. De rekening is in twee stappen op tafel gekomen."

Metaalindustrie

Vooral voor bouwmedewerkers en personeel in de metaalindustrie gaat de FNV nog voor loonsverhogingen van boven de 10 procent. Zij hebben tot nu toe niet veel gekregen om hun koopkrachtverlies op te vangen.

In deze sectoren is het risico op stakingen het komende jaar dan ook het grootst. Boufangacha: "Ik verwacht dat het op veel van zulke plekken met een flinke achterstand escaleert. Maar daar waar al een inhaalslag is gemaakt, zal het juist meevallen." Ook dit jaar greep de FNV regelmatig naar stakingen om een beter voorstel af te dwingen.

Verder wil de FNV dat het minimumloon "snel" stijgt naar 16 euro per uur. De politiek zou dat via de wet moeten regelen. De FNV wil daar aan de cao-tafels al zelf op inzetten. Verschillende politieke partijen hebben al aangekondigd een hoger minimumloon te willen invoeren. Boufangacha zegt dan ook "hoopvol" te zijn dat de laagste inkomens snel op een verbetering kunnen rekenen.

CNV

De eveneens grote vakbond CNV kwam vorige week al met zijn looneis, die ook per sector verschilt en tussen de 4 en 10 procent ligt.

Werkgevers zijn blij dat de eisen per sector verschillen. "We moeten blijven waken voor een haasje over van lonen en prijzen waarmee we de (kern)inflatie alleen maar aanjagen en mensen uiteindelijk alleen maar duurder uit zijn", zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland.


Door: ANP