De online Bibliotheek, in de lift mede dankzij corona

21 January 2024, 10:28 uur
Landelijk
mainImage
ANP
Jet Bussemaker.

Het is deze zondag precies tien jaar geleden dat toenmalig cultuurminister Jet Bussemaker officieel het eerste e-book leende via het speciale platform van de openbare bibliotheken daarvoor, de online Bibliotheek. Het was Vaslav, de roman die Arthur Japin baseerde op het leven van de legendarische balletdanser Vaslav Nijinsky (1890-1950).

In het eerste jaar dat het via dit kanaal kon, 2014, leenden circa 80.000 mensen samen bijna 810.000 digitale boeken op deze manier. Inmiddels zijn er jaarlijks meer dan 600.000 belangstellenden die zo lenen: gezamenlijk meer dan vijf miljoen e-books en circa twee miljoen luisterboeken. De toename is mede te danken aan de vrijheidsbeperkingen tijdens de coronaperiode.

Het gaat om digitale boeken die mensen met hun gewone abonnement op de bieb in hun buurt bij de online Bibliotheek mogen lenen én om digitale boeken geleend door mensen die alleen een account hebben bij dit platform, dat wordt beheerd door de KB, de nationale bibliotheek.

"Wij waren de eerste online bibliotheek in Europa waar e-books door meer dan een gebruiker tegelijk geleend kon worden", herinnert Ronald Huizer zich, directielid van de KB. Inmiddels is het systeem flink ingeburgerd. "In de jaren voor corona werden er jaarlijks tussen de drie en vier miljoen e-books uitgeleend. Daarna bleef het constant op meer dan vijf miljoen." De speciale ThuisBieb-app uit 2020, waarmee ook niet-leden gratis honderd e-books en luisterboeken kunnen krijgen, droeg volgens Huizer bij aan de groei.

Inmiddels zijn er diverse apps ontwikkeld en ingevoerd, zoals vorig jaar de LEES-app, waarmee vmbo-leerlingen en mbo-studenten gratis 120 e-books en luisterboeken kunnen downloaden. Bij tieners neemt de leeslust uit de kindertijd nogal eens af, maar "sinds de lancering in september zijn er al bijna 40.000 e-books en luisterboeken geleend, dus dat zijn bemoedigende eerste resultaten", vindt Huizer.

Hij zou ook "graag meer mensen bereiken die nu nauwelijks lezen of leren lezen", personen die van huis uit niet veel lezen of gewoon niet goed kunnen lezen. Bibliotheken organiseren daar al wel leesbevorderingsprogramma's voor.

 


Door: ANP