Barendrechts Dagblad | De Jonge: plan Herstel-NL was levensgevaarlijk geweest
mainImage

De Jonge: plan Herstel-NL was levensgevaarlijk geweest

23 februari 2021, 20:59 uur
Landelijk

Het plan van Herstel-NL, een groep deskundigen en professionals om Nederland uit de lockdown te loodsen, was volgens coronaminister Hugo de Jonge "levensgevaarlijk" geweest. "Het was geen herstelplan. Het herstel stel je zo nog maandenlang uit", zegt De Jonge.

Herstel-NL bestaat uit wetenschappers, artsen en analisten. Vorige week kreeg het plan van de club om de coronamaatregelen te versoepelen zonder dat het virus weer snel om zich heen grijpt, veel aandacht. Maar twee prominente leden, econoom Barbara Baarsma en oud-CPB-chef Coen Teulings, stapten al snel uit het initiatief. Voorman Robin Fransman zegt dat het kabinet druk heeft uitgeoefend op de club, maar het kabinet ontkent dit.

De Jonge kondigde, samen met premier Mark Rutte, toch versoepelingen aan tijdens de persconferentie van dinsdag. Maar dit gebeurt "stap voor stap", benadrukt de zorgminister. Ook andere plannen of kritiek op het corona-beleid zijn "boeiend", vindt De Jonge. "Maar hier had ik wel moeite mee." Niet alleen wekt Herstel-NL volgens hem valse verwachtingen, hij wil ook niet dat kwetsbare mensen "op een eiland" worden gezet.

 


Door: ANP | Foto: ANP