In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel slapen mensen al wekenlang op stoelen in de wachtruimte van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Sinds half oktober wordt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de maximale opvangcapaciteit van 2000 plekken dagelijks overschreden.
Het lukt het COA vooralsnog telkens om iedereen onderdak te geven, waardoor mensen niet buiten hoeven te slapen. Wel betekent het dat er al wekenlang niet genoeg bedden zijn om mensen 's nachts op te laten slapen.
Om de drukte in het aanmeldcentrum terug te dringen, gaat het COA gemeenten actiever aansporen om zich te houden aan hun wettelijke taak om statushouders te huisvesten. Dat zijn mensen die al wel een verblijfsvergunning hebben maar nog wel vastzitten in een asielzoekerscentrum, waardoor de doorstroom stokt. Het COA is nu begonnen met een belronde langs 45 gemeenten "die een hele grote achterstand hebben op hun taakstelling en ook niets doen aan asielopvang".
Nu wachten zeker 10.000 van de 16.000 statushouders al langer dan veertien weken op huisvesting. Het doel is om elke week vijfhonderd mensen extra te laten uitstromen. Dat is een verdubbeling van de huidige uitstroom.
Zondag meldde het COA dat de aanhoudende drukte geregeld leidt tot spanningen onder asielzoekers en medewerkers. "Iedereen zit op elkaars lip. Dat zorgt voor spanningen, onrust en incidenten, zoals vechtpartijtjes en irritaties", zegt een COA-woordvoerster. Volgens haar komen medewerkers daardoor niet voldoende aan hun werk toe.
Om de veiligheid in het aanmeldcentrum te garanderen, heeft het COA vrijdag gevraagd om extra beveiliging en personeel te werven. Of dat iets heeft opgeleverd, kan de woordvoerster nog niet zeggen.
Hulporganisaties MiGreat en VluchtelingenWerk Nederland maken zich zorgen over de nijpende situatie in Ter Apel. Medewerkers staan klaar om mensen te helpen, zeggen ze in een reactie.
Door: ANP