Brancheorganisatie Kinderopvang: gebruik Babboe-bakfiets niet

15 February 2024, 21:15 uur
Landelijk
mainImage
ANP

De Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) raadt kinderopvangorganisaties en gastouders aan om het advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op te volgen en bakfietsen van het merk Babboe niet meer te gebruiken. "Veiligheid van bestuurders en kinderen staat voorop", aldus BK. De organisatie stelt dat in de kinderopvang geregeld bakfietsen worden ingezet, met name elektrische. Ze vindt het dan ook "heel vervelend" voor de kinderopvangorganisaties die de bakfietsen van Babboe gebruiken en hoopt "dat ze snel alternatief vervoer kunnen regelen".

Woensdag werd bekend dat Babboe op last van de NVWA moet stoppen met de verkoop van zijn bakfietsen. De autoriteit concludeerde na onderzoek dat de afgelopen jaren honderden Babboe-bakfietsframes zijn gebroken. Het bedrijf zou geen goed onderzoek hebben gedaan naar de oorzaken en geen maatregelen hebben genomen. "Het kwalijke is dat ze grote risico's hebben gelopen met de veiligheid, niet alleen van volwassenen maar ook van kinderen. Dit had tot zware ongevallen kunnen leiden, vooral in de grote steden. Voor zover wij weten is dat niet gebeurd, maar ze hebben grote risico's genomen", aldus de NVWA.

Ook om "verzekeringtechnische redenen" is het verstandig om de Babboe-bakfiets voorlopig in de stalling te laten staan, zegt BK. De organisatie heeft een jurist ingeschakeld die een voorbeeldbrief op gaat stellen waarmee kinderopvangen en gastouders de bakfietsenfabrikant eventueel aansprakelijk kunnen stellen voor de geleden schade.

BK zegt al geruime tijd bij het Miniserie van Infrastructuur & Waterstaat aan te dringen "op goed onderzoek en eenduidige en duidelijke wet- en regelgeving voor elektrische bakfietsen". Voor de bestaande voertuigen die al gekeurd worden heeft het ministerie al regels opgetuigd. Het gaat daarbij onder andere om de BSO-bus, de opvolger van de stint. "Helaas zijn voor alle voertuigen die nu niet gekeurd worden, zoals deze e-bakfietsen, nog geen zichtbare stappen gezet".


Door: ANP