Bliksembezoek Wilders aan Kijkduin voor steun tegen 'asielstroom'

28 November 2023, 20:27 uur
Landelijk
mainImage
ANP

PVV-leider Geert Wilders bracht dinsdagavond een kort bezoek aan bewoners van de badplaats Kijkduin, in het zuiden van Den Haag, om hen "een hart onder de riem te steken". Volgens hem worden plaatsen zoals Kijkduin "overspoeld met asielzoekers" zonder dat zij daar mee hebben ingestemd. In een hotel aan de boulevard van Kijkduin worden sinds dit weekend ruim 100 asielzoekers opgevangen, tot grote onvrede van omwonenden.

Wilders was afgekomen op een bijeenkomst van de gemeente waar burgemeester Jan van Zanen de bewoners voorlicht over de tijdelijke opvang van de asielzoekers. De betrokkenen werden dit weekend met spoed in Kijkduin geplaatst omdat het aanmeldcentrum Ter Apel overvol zat.

De PVV-leider werd buiten met gejuich en enthousiasme ontvangen door tientallen mensen die in de kou op hem wachtten. Wilders ging niet naar binnen, maar vertrok weer na enkele gesprekjes met mensen.

Asielstop

Volgens de PVV-leider zijn "de mensen het zat". Hij zegt de bewoners te willen helpen met een asielstop, maar erkent dat dit lastig kan worden als hij met andere partijen wil samenwerken.

De PVV is bij de verkiezingen van vorige week de grootste partij geworden, en heeft daarom het initiatief om een nieuw kabinet te vormen. Mogelijke coalitiepartner NSC van Pieter Omtzigt wil ook de migratie beperken, maar heeft grote zorgen over hoe de PVV met haar anti-islamstandpunten mogelijk de rechtstaat bedreigt. Wilders zegde al toe dergelijke standpunten "in de ijskast" te zetten, maar opponenten zoals Dilan Yeşilgöz (VVD) geloven daar tot dusver weinig van.


Door: ANP