Baudet: debat over Russische invloeden is 'parlement onwaardig'

2 April 2024, 15:11 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Het debat dat de Tweede Kamer dinsdagmiddag voert over mogelijke Russische beïnvloeding van Nederlandse politici is "ons parlement onwaardig", vindt FVD-leider Thierry Baudet. In een verklaring op X spreekt hij van "feitenvrij gepraat over roddels en insinuaties". Zijn partij zal daarom niet meedoen aan het debat.

Baudet ontkent "ten enen male, nogmaals, ondubbelzinnig en met klem" dat zijn partij van Rusland afhankelijk is. "Er ís geen geld betaald aan ons, er ís geen "kompromat", geen afpersing, geen cash, geen crypto, geen overboeking - er is ook geen enkele andere link van #FVD met het Kremlin."

Tsjechische inlichtingendiensten meldden vorige week dat Rusland via de website Voice of Europe propaganda verspreidde met geld uit Moskou. Volgens Tsjechische media zouden daarbij ook Nederlandse politici betrokken zijn. De Tweede Kamer vroeg daarop met spoed om meer informatie van het kabinet.

'Onnodige NAVO-oorlog'

Het kabinet heeft contact gelegd met Tsjechische autoriteiten, reageerde demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge maandag. Uit dat contact is volgens de minister geen nieuwe informatie gekomen. Over suggesties dat Baudet of andere Nederlanders bij de propaganda betrokken zouden zijn, zeiden de Tsjechische autoriteiten verder niets.

"Daarmee is het wat ons betreft nu weleens genoeg geweest met de valse - en onterechte - verdachtmakingen aan ons adres", schrijft Baudet op X. Vervolgens noemt hij de oorlog in Oekraïne een "onnodige NAVO-oorlog die de Amerikaanse wapenlobby voert tegen Rusland".
 

 


Door: ANP