Ziekenhuizen willen de vaccinatie van hun personeelsleden met de reeds geleverde coronavaccins van Janssen het liefst doorzetten. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) laat dat weten aan het ANP. "Voor de ziekenhuizen is het ontzettend duidelijk: gewoon gebruiken", zegt hij.
Kuipers ziet onder personeelsleden een grote wens om snel te worden gevaccineerd. "Kom maar door", vat de voorzitter van de acute zorgsector het sentiment samen.
Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen uit Leiden, maakte dinsdag bekend dat de uitrol van het vaccin in Europa wordt uitgesteld. Kort daarvoor hadden de Amerikaanse autoriteiten besloten tot een 'prikpauze'. Ze willen nader onderzoek doen naar meldingen over hersentrombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Daarvan is op een totaal van 6,8 miljoen prikken zes keer melding gedaan.
Of het vaccin echt de oorzaak van de ernstige klachten is, moet nog blijken. Hetzelfde ziektebeeld geldt sinds vorige week wel als een zeer zeldzame bijwerking van het coronavaccin van AstraZeneca.
Nederland had juist maandag de eerste partij van 79.200 vaccins geleverd gekregen van Janssen. Die vaccins zijn bezorgd bij het bedrijf Movianto in Oss. Ziekenhuizen hebben nog geen vaccins binnen, maar zouden op korte termijn 35.000 doses krijgen voor hun personeel. Het is onduidelijk geworden of dat kan doorgaan. Woordvoerders van het ministerie van Volksgezondheid, toezichthouder CBG en het RIVM konden er dinsdagmiddag nog geen uitsluitsel over geven. Ook een woordvoerder van Johnson & Johnson kon niet direct zeggen wat er met de doses moet gebeuren die al zijn geleverd.
De 35.000 doses Janssen-vaccin zouden weggevallen vaccins van AstraZeneca vervangen. Dat vaccin wordt uit voorzorg niet meer gegeven aan mensen onder de 60 jaar, omdat uitzonderlijke bijwerkingen zich vooral onder jongere menen hebben voorgedaan en zij ook minder te duchten hebben van het virus. Dat vindt Kuipers ook een "onbegrijpelijk" besluit. Voor een leeftijdsgrens van 30 jaar, zoals in het Verenigd Koninkrijk, valt volgens hem wel iets te zeggen.
Een relatief klein deel van het ziekenhuispersoneel is begin dit jaar al gevaccineerd. Kuipers sprak afgelopen weekend met de ministers Tamara van Ark (Medische Zorg) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) af om nog eens 35.000 ziekenhuismedewerkers die direct contact hebben met patiënten versneld te vaccineren. "We waren ontzettend blij met die toezegging", zegt Kuipers. "Nu is er opnieuw onzekerheid."
Wat Kuipers betreft moet de "macht van grote getallen" gelden. De kans op ernstige ziekte of overlijden na een corona-infectie is immers veel groter dan de kans op zeldzame bijwerkingen. "En de enige weg uit de pandemie is vaccineren. De kans op bijwerkingen is altijd aanwezig. Maar bij Covid-19 is er óók kans op trombose en embolieën. We zitten in een crisis en daar moeten we uit."
Door: ANP