In de afgelopen 10 jaar heeft zonne-energie een gemiddelde jaarlijkse groei van 42% doorgemaakt. De reden hiervoor? Wellicht is het gunstig overheidsbeleid van de vele overheden over de hele wereld. Daarnaast zijn de kosten voor productie afgenomen, en uiteraard de grootste factor: de vraag naar zonnepanelen is over de jaren alleen maar meer toegenomen.
Zo blijkt dat in de VS bijvoorbeeld meer dan 100 gigawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd is, wat genoeg is om 18,9 miljoen huishoudens van stroom te voorzien. De staat Californië heeft bepaald dat nieuwe eengezinswoningen en meergezinswoningen tot drie verdiepingen hoog vanaf 2020 zonnepanelen moeten bevatten. Een tweede eis is dat ook commerciële gebouwen zonnepanelen en batterijopslag hebben. Dus, valt er nog wat te verdienen aan zonne-energie en zonnepanelen? Of is de golf al voorbij en vissen we nu achter het net als we al ons spaargeld in de blauwe platen stoppen?
Wat is zonne-energie precies?
Zonne-energie gebruikt het licht en de warmte van de zon om duurzame energie op te wekken. Zonnepanelen bieden de meest voorkomende vorm van zonne-energie, wat betekent dat ze fotonen, of lichtdeeltjes, absorberen met fotovoltaïsche cellen. Zonnepanelen wekken gelijkstroom energie op en zetten het vervolgens om in bruikbare wisselstroom energie, die vervolgens door het elektrische net van de woning stroomt.
Klimaatdoelen
Europa stapt medio volgend decennium over op elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen in een poging om haar klimaatdoelstellingen te halen. Ook probeert het minder afhankelijk te raken van olie en gas uit Rusland.
Stijging sector
Zelfs toen de wereldwijde aandelenkoersen een duikvlucht namen sinds de Russische militaire interventie in het oosten van Oekraïne is de sector voor hernieuwbare energie enorm gestegen. Zo is bijvoorbeeld de European Renewable Energy Index eind februari 2022 met 9 procent gestegen!
Iets vergelijkbaars vindt ook plaats in eigen land, waar sinds begin dit jaar weer meer interesse is voor duurzame energie. In Nederland is de vraag naar de panelen enorm dus, zo blijkt. Zo populair, dan men nu veel langer moet wachten op de panelen dan voorheen.
Daarnaast overweegt de Amerikaanse president Biden naast economische sancties ook sancties op het gebied van energie tegen Rusland. Of de president hiermee door zal zetten valt nog te bezien, aangezien de prijzen aan de pomp nu al enorm hoog zijn.
Wanneer sancties worden opgelegd gaan die prijzen waarschijnlijk nog meer stijgen. Wellicht zorgt dat voor nog meer vraag naar zonnepanelen in Nederland.
Hoe kan men investeren in de zonne-industrie?
U kunt in meer dan alleen zonnepanelen investeren - er zijn kansen in de hele toeleveringsketen van zonne-energie. Op de officiële site van Saxo is ook mogelijk om in bedrijven te beleggen die zich bezighouden met duurzame energie.
U kunt bijvoorbeeld beleggen in de delving van grondstoffen, zonnecelmodules en -panelen of de bedrijven die ze installeren.