Willem den Hoed, zoon van de naamgever van Familiehuis, overleden

2 December 2023, 10:43 uur
, Rotterdam & Regio
mainImage
PR
Willem den Hoed.

Het Familiehuis Daniel den Hoed in Rotterdam heeft zaterdag bekendgemaakt het plotselinge overlijden deze week van Willem den Hoed, zoon van onze naamgever Daniel den Hoed. Willem was jarenlang liefdevol betrokken bij het Familiehuis en was in zijn werkzame leven zelf havenarts

Samen met zijn vrouw Rietje én namens de Stichting Daniel den Hoed adopteerde hij symbolisch twee van onze gastenkamers en steunde zo het werk van het Familiehuis werk voor kankerpatiënten en hun naasten. Daarnaast zorgde hij er voor dat er wekelijks een schitterende bos bloemen werd neergezet bij de receptie. Zijn manier om het huiselijke gevoel van het logeerhuis te benadrukken en alle gasten een bijzonder warm welkom te heten.

Het Familiehuis is Willem ook enorm dankbaar voor zijn onvermoeibare inzet en betrokkenheid bij de realisatie van de Daniel den Hoedbrug. Zijn toewijding om de naam van zijn vader in ere te houden, heeft de mensen diep geraakt en zal een blijvende erfenis zijn die de medewerkers van het Familiehuis motiveert en inspireert.

Zijn vader Daniel was een van de eersten die kanker bestreed met straling.Hij begon zijn loopbaan als radiotherapeut in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam. Hij bedacht dat je met straling kwaadaardig weefsel zou kunnen kapotmaken. Met Philips ontwikkelde hij allerlei apparatuur. In 1939 werd Daniel den Hoed directeur van het Rotterdams Radiologisch Instituut. In die jaren begon hij, samen met zijn vrouw die ook radioloog was, met de behandeling van patiënten in het Eudokia ziekenhuis.

Daniel den Hoed overleed in 1950 op 50-jarige leeftijd aan een hartinfarct. Een jaar na zijn dood werd hij door Amerikaanse collega's nog uitgeroepen tot erelid van de vereniging voor radiologen. Zijn vrouw en de moeder van Willem zette het werk van haar man voort, vanaf 1960 in de kliniek aan de Groene Hilledijk in Rotterdam. "Ze was blij verrast toen ze hoorde dat die kliniek de Daniël den Hoedkliniek ging heten. In 2018 is de kliniek opgegaan in het Erasmus Medisch Centrum.