Barendrechts Dagblad | Zeg maar ja bij mij (8)

Zeg maar ja bij mij (8)

mainImage

Weet je wat, we vragen een Bekende Nederlander….

Natuurlijk weet ik dat ik u de vorige maand beloofd heb het deze keer te hebben over tradities. En, geloof me, dat verhaal staat klaar. Het is zelfs zo uitgebreid dat ik het over twee maanden zal verdelen. Toch heb ik er deze maand voor gekozen om u iets te vertellen over het vak van trouwambtenaar, u weet inmiddels uit vorige columns hoe mooi dat vak is. Nu dwingen de actualiteit mij ertoe er nog iets dieper op in te gaan De afgelopen weken was het allemaal weer groot in het nieuws, al die bekende Nederlanders die trouwambtenaar worden of zich zo noemen. We zagen het bij RTL Boulevard, Hart van Nederland, ze schoven aan bij Jinek.

Een echte trouwambtenaar, let u op het woordje echte, is door de rechtbank beëdigd en wordt benoemd door een gemeente. Zolang de trouwambtenaar in opdracht van de gemeente huwelijken voltrekt blijft de beëdiging geldig, in heel Nederland. Maar let op, de gemeente waar je een benoeming hebt alleen daar mag je huwelijken voltrekken. Word je gevraagd om in een andere gemeente een bruidspaar te trouwen dan volgt er een eenmalige benoeming voor die betreffende gemeente. De afgelopen maanden heb ik veel buiten mijn eigen gemeentes gewerkt. Gewoon omdat een bruidspaar mij kent of omdat ze me eerder op een huwelijk hebben gezien.

Diverse bekende Nederlanders staan inderdaad op de lijst van trouwambtenaren bij verschillende gemeentes. Een gemeente vindt het natuurlijk prachtig als daar een bekende naam tussen staat. Het is echter bijna uitgesloten dat een bruidspaar een verzoek voor deze BN’er kan doen. Deze BN’ers “verhuren” zich als trouwambtenaar in heel Nederland. Wat is er nu mooier dan zo’n bekende kop die je toespreekt. De prijzen die deze bekenden rekenen liegen er niet om. Prijzen variërend van € 2.500 tot ver over de € 7.500 zijn heel normaal. En dat geeft niets als een bruidspaar dat ervoor over heeft. Een gewone Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand (Babs) zal tussen € 450 en € 700 vragen… en je krijgt er hetzelfde voor of, dat weet ik eigenlijk wel zeker, iets veel persoonlijker. Of ik nu als Babs gevraagd wordt buiten mijn eigen gemeente, het bruidspaar mij dus betaald, of dat ik in opdracht van de gemeente werk de werkwijze en het resultaat zijn hetzelfde. Afspraak maken, huisbezoek, nadenken, persoonlijke toespraak schrijven en de ceremonie begeleiden. Een doorsnee gemeente zal 5 of 6 werkuren vergoeden.

Daar kom je er niet mee, er gaan veel meer uren in zitten, je moet dus ook wel erg betrokken zijn en niet op een uurtje kijken. Er zijn in Nederland honderden Babsen die zo werken en allemaal met heel veel liefde en inzet. Velen van hen ontmoet ik op de jaarlijkse Babsen-dag. Ik ga hier geen namen noemen, dat is niet netjes maar een collega mocht laatst als gemeenteambtenaar toezien bij een huwelijk voltrokken door een BN’er.  De toespraak van totaal 25 minuten bevatte nog geen 6 minuten over het bruidspaar. De overige tijd was het de populaire jongen uithangen, je bent immers bekend daarom vragen ze je. Nog een erger voorbeeld, helaas weer dezelfde BN’er: hij had niet tijdig zijn eenmalige benoeming bij de desbetreffende gemeente geregeld. Hij mocht op dat moment het huwelijk niet officieel voltrekken. Mijn collega moest vooraf in een klein kamertje het bruidspaar in aanwezigheid van de getuigen de trouwvraag stellen en het stel getrouwd verklaren. Er werd getekend en ze waren getrouwd. Er mocht niets uitlekken naar de gasten…de BN’er deed zijn act en inderdaad het zag er allemaal reuze echt uit. Een bezoeker zal gedacht hebben ik ben bij een echt huwelijk. Niets was minder waar het was gewoon ceremonieel.  Het ceremoniële zien we ook bij de bekenden die trouwen in het buitenland. Ze trouwen niet echt in het buitenland. Ze trouwen, vaak kosteloos, in Nederland en laten een ceremonie houden op Ibiza of een prachtig Grieks eiland. Inmiddels begrijp ik uit één van de interviews bij een populair showprogramma dat er inmiddels een bureau is waar je een bekende Nederlanden je huwelijk ceremonieel kunt laten voltrekken. Je hebt dus nog niets behalve dat je erg veel geld kwijt bent. Voor het officiële gedeelte heb je toch die echte ambtenaar nodig.

Wat wil ik nu zeggen? Als u wilt trouwen informeer dan eens naar de verschillende ambtenaren die werkzaam zijn voor de gemeente. Bekijk de profielen en maak een keuze. Google’ eens op “trouwambtenaar” en u zult zien dat er voldoende betrokken collega’s in Nederland actief zijn. Collega’s die met hart en ziel de ceremonie zullen begeleiden, praten over het bruidspaar en niet over zichzelf.  En zeg nu eerlijk, gelooft u nu echt dat Irene, Frits, Angela, Sander, Dirk of wie van de BN’ers gezellig ’s avonds op de koffie komt om uw huwelijk voor te bereiden? Nee, alleen de echte trouwambtenaren zijn zo gek, of zo lief….

Volgende keer zoals beloofd: tradities zijn er om in ere te houden 1

René Toonen (1962) is trouwambtenaar en voorzitter van het 4 mei-comité in Barendrecht. Regelmatig schrijft hij in zijn columns over wat hem opvalt in en buiten Barendrecht.