Barendrechts Dagblad | Zeg maar ja bij mij (5)

Zeg maar ja bij mij (5)

mainImage

Wat zullen we eens voor muziek nemen…..

Vroeger stond er in een trouwkapel nog wel eens een krakkemikkig orgel waarop, wel of niet vals, de bruiloftsmars uit Lohengrin van Wagner ten gehore werd gebracht. U weet wel… ''daar komt de bruid… daar komt de bruid.''

Had je een organist die net een paar weken langer gestudeerd had dan was daar ook de bruiloftsmars uit een Middernachtdroom van Mendelssohn als het bruidspaar de kapel uit liep. De laatst genoemde muziek kent u uit films waarin een huwelijk voorkomt. Zoek het maar even op. Feit is dat er bij een huwelijksvoltrekking vaak muziek werd en wordt gebruikt. Anno 2019 is het eigenlijk ondenkbaar om geen muziek te hebben. Wat past er bij de bruid, wat past er bij de bruidegom, welke muziek heeft een bijzondere betekenis voor hen?

In een huwelijksceremonie zijn in ieder geval een drietal momenten waarop muziek gespeeld kan worden. Natuurlijk als de bruid, wel of niet aan de arm van vader binnenkomt. Na het ja-woord als de huwelijksakte getekend wordt. En de laatste keer als het kersvers getrouwde stel tussen hun gasten door loopt, over de loper en de trouwlocatie verlaat.

Wil je als bruidspaar écht punten scoren dan zorg je natuurlijk voor live muziek. Een mooi romantisch strijkkwintet, een zanger of zangeres met gitaar of, en dat had ik het afgelopen jaar bij echte liefhebbers, een compleet jazzorkest. Trouwen is duur, vaak heel duur (vanwege alle extreme wensen) dus ik kan me voorstellen dat het bruidspaar zich zal beperken tot mechanische muziek.

Als er een top 40 zou bestaan voor veel gedraaide muziek bij huwelijken dan stonden de volgende titels er hoog in: Train - Marry me, John Legend - All of me, American Authors - Best day of my life, Tom Odell - Grown old with me, The Turtles - Happy together, Racoon - Love you more, Bløf - Omarm me, Matthew West - When I say I do en zo kan ik nog wel even doorgaan.

De absolute nummer één is toch nog steeds Bruno Mars: Marry you. En de keuze is voor de bruidsparen onbeperkt. Om hen een beetje te helpen ben ik vorig jaar begonnen met het verzamelen van titels bij een streamingdienst, na elk huwelijk keek ik of de, die dag gehoorde, muziek al in de lijst stond, zo niet dan werd het nummer toegevoegd. Inmiddels staat de teller op bijna 300. Ik wil de toekomstige stellen dus wel helpen, al is het altijd hun eigen keuze.

Nu hoor ik u vragen: ''zijn er dan opvallende muziekstukken...?''
Jazeker.

In de gemeentes waar ik trouw is er toch een behoorlijke voorliefde voor een bepaalde voetbalclub uit Rotterdam-Zuid. Inderdaad. 'Hand in Hand' is het afgelopen jaar verschillende keren voorbij gekomen.

Net als die hit van die kraanmachinist uit Bolnes: 'You’ll never walk Alone'.

Dan zijn er natuurlijk de hits, maandenlang was daar Claudia de Breij met het prachtige 'Mag ik dan bij jou'. Daarvoor hadden we Paul de Leeuw 'k Heb je Jief'. Laatst kwam er een bruidegom, aan zijn hand de tweejarige zoon, naar voren lopen onder de titelmuziek uit de film Rocky. Schitterend.  

Feit is: past het bij het stel, gebruik het dan. Roept het emoties of herinneringen op, gebruik het. Ga niet met de massa mee maar maak bewust je eigen keuze. En wilt u al die muziek die ik vaak bij de ceremonies hoor beluisteren, ga dan naar mijn website, daar staat de link.

Volgende keer: wat doet de ceremoniemeester en wie vraag je?

Ik wens u een prettig weekend.

René Toonen (1962) is trouwambtenaar en voorzitter van het 4 mei-comité in Barendrecht. Regelmatig schrijft hij in zijn columns over wat hem opvalt in en buiten Barendrecht.