Zeg maar ja bij mij (4)

26 April 2019, 14:36 uur
Columns
mainImage

Als je haar maar goed zit…

Vandaag wil ik het met u hebben over het uiterlijk. Het uiterlijk van bruid en bruidegom. Sinds de opkomst van al die schitterende televisieprogramma’s hoeven ze de hedendaagse bruidsparen niets meer wijs te maken. Ze kijken allemaal, in ieder geval de bruiden in spé, naar Say yes to the dress! Four weddings en niet te vergeten Married at First Sight. Gewoon een mooie jurk of een mooi pak aan en trouwen is er niet meer bij. Er komt een heuse visagiste aan te pas die de bruid - maar ook de bruidegom - eens flink onder handen neemt.

Als trouwambtenaar ben je verplicht je te overtuigen dat je de juiste mensen voor je hebt. In het kennismakingsgesprek controleer je de identiteit. Vaak heb je van de gemeente een afschrift van het paspoort gekregen, zo weet je zeker dat de bruid is wie ze zegt dat ze is. Kijk nu voor de grap eens op je paspoort: je lijkt er niet op met de huidige verplichte foto’s (niet lachen, oren vrij, bril af). Maar met een beetje goede wil kun je inderdaad het stel identificeren aan de hand van het paspoort. Je ziet dan een bruid met een lekker pittig kort kopje, laat ik zeggen: kastanjebruin. Een aantal weken later is het huwelijk. Samen met de huwelijksassistent wacht ik het bruidspaar op. De auto stopt en daar stapt een dame uit met krullen tot halverwege haar rug, het haar fel blond. Gelukkig, als ze eenmaal begint te praten, is er toch een vorm van herkenning. Maar makkelijk is het niet.

De bruidegom hangt tijdens het kennismakingsgesprek een beetje in de bank in zijn makkelijke joggingbroek. Een vaal T-shirt maakt de outfit compleet. Overdag een pet gedragen dus het haar ziet er minder mooi uit als het eerste beste merelnest. Hij heeft gewerkt en dat is aan zijn handen te zien.

Lekkere rouwrandjes van de olie (als hij in een garage werkt) of van de aarde (als hij tuiniert). Op de dag van het huwelijk stapt er een allercharmante man uit, strak in het pak, de haren in een mooi model geknipt en geplakt. Handen keurig gemanicuurd… tja, is hij nu dezelfde?

En dan de make-up. Er wordt van tevoren een proef make-up gemaakt, inclusief haar. En als de aankomende bruid er mee akkoord gaat dan mag de visagiste/ kapster dit voor een leuk bedrag op de huwelijksdag ook doen.

Trouw je om 11.00 uur, dan wordt het geen uitslapen want een beetje bruid wordt in een kleine 3 uur omgetoverd tot een perfecte dame. Althans, dat vinden de mensen die er verstand van hebben.

Een aantal weken geleden had ik een voorgesprek. Kort voor mijn komst was de visagiste geweest om iets uit te proberen en ondanks dat de aanstaande bruid had aangegeven het zó naturel mogelijk te willen houden was er menige laag crème en kleur opgesmeerd.

Er was geen tijd meer om het er af te halen, want ik zou komen. De aanstaande bruidegom maakte nog een opmerking dat als zij zó aan de arm van haar vader zou komen aanschrijden hij eerst haar gezicht zou poetsen om te zien of ze er wel onder zou zitten.

Er werden nog grappen gemaakt over de toch wel oranje-tint die de bruid had gekregen door al die make-up. Het zat er allemaal ook wel erg dik op. Haar visagiste had haar verzekerd dat dit beter was voor de foto’s. Ik denk dat ik anderhalf uur bij het stel ben geweest. Na ruim een uur begon de dame kleine barstjes te vertonen en eer dat ik afscheid nam was het meer craquelé. Zoekt u dat woord maar even op.

Gisteren heb ik ze getrouwd. Een prachtig stel zij met mooie naturelle make-up, hij tevreden in zijn nieuwe pak.

Na de ceremonie toch nog even gevraagd hoe het was afgelopen met de eerdere proef bruidsmake-up.

Na ons gesprek hebben ze direct contact opgenomen met de visagiste, haar vriendelijk bedankt en gezegd dat ze voor iets anders kozen. Nu was de bruid opgemaakt door een vriendin. Met liefde gedaan en het zag er prachtig uit.

De moraal van dit verhaal: blijf bij jezelf, laat je niets wijsmaken, ieder mens is van nature al mooi daar hoeven echt geen lagen overheen. Je wilt toch dat jouw familie en gasten je nog herkennen?

Volgende keer: wat zullen we eens voor een muziek nemen?

René Toonen (1962) is trouwambtenaar en voorzitter van het 4 mei-comité in Barendrecht. Regelmatig schrijft hij in zijn columns over wat hem opvalt in en buiten Barendrecht.