Zeg maar ja bij mij! (2)

6 February 2019, 09:45 uur
Columns
mainImage

Net als in de film.

We kennen ze allemaal wel, nou ja in ieder geval de liefhebbers van, hele romantische films.

Zo’n scene van een huwelijk, vioolmuziek, misschien nog wat rookeffecten en zodra het ja-woord heeft geklonken volgt er een hartstochtelijke kus.

Een kus die in sommige van die films minuten kan duren. Het bruidspaar gaat helemaal op in elkaar en heeft geen oog meer van de omgeving. Zo’n kus dat de aanwezigen eigenlijk niet weten of ze moeten blijven kijken. Zo’n kus waarvan menigeen toehoorder het schaamrood op de kaken krijgt. En dan zijn er natuurlijk nog de ontelbare YouTube-filmpjes waarin er allerlei grappige situaties te zien zijn rond de kus. Bruiden die hun gezicht afwenden, bruidegoms die voor een weddenschap de kus enorm lang laten duren of de kus waarbij de bruid het initiatief neemt.

Zoek en je ziet het allemaal voorbijkomen.

Je zou denken: gebeurt dit nu ook bij de ‘echte’ ceremonies? Vorig jaar heb ik meer dan 130 huwelijken mogen sluiten en geloof me, ik maak best veel mee maar wat betreft de kus valt het allemaal best wel mee.

Het begint natuurlijk al met de vraag: wordt er gekust?

Als het bruidspaar na de wettelijke voltrekking nog naar de kerk gaat voor de kerkelijke ceremonie, zien ze vaak af van een iets te uitbundige kusscene. De opmerking van mijn collega-trouwambtenaren is tegenwoordig haast nooit meer ‘’je mag de bruid kussen’’ maar eerder ‘’jullie mogen elkaar feliciteren’’.

Natuurlijk heb je in het voorgesprek dit onderdeel al besproken. Je wilt immers niet de bruid of bruidegom in verlegenheid brengen.

Bij huwelijken van mensen met bijvoorbeeld een moslim- of hindoeachtergrond is het not done om te kussen in het openbaar. Ook niet bij je huwelijksceremonie.  

Bij dit soort huwelijken zal de bruidegom zijn bruid na het ja-woord uitsluitend een kus op het voorhoofd geven. En ik moet toegeven... dat heeft ook wel wat.

In een tijd waarin we alles maar met elkaar willen en soms moeten delen is het best prettig te merken dat er nog mensen zijn die sommige zaken echt privé houden.

Als je gaat zoeken op gewoontes rond de huwelijksceremonie, kom je verhalen tegen dat de kus het samenvoegen van de twee geliefden toont.

De kus moet goed zijn anders zou het huwelijk niet kunnen slagen. Vandaar dat er zelfs geoefend wordt en dat toekomstige echtlieden afspraken maken hoe de kus eruit moet zien.

Laat je niet gek maken. Kus zoals je wilt kussen of bewaar dat voor het moment dat jullie echt samen zijn.

Bedenk dat je tijdens een ceremonie al gauw met 50 familieleden en vrienden, een fotograaf, videograaf en anderen die het allemaal zo goed weten bent en dat het er niet als een toneelstukje moet uitzien.

Zeg ja. Bezegel dat wel of niet met een kus en geniet bovenal van je dag. 

Vergeet niet: alles wordt tegenwoordig vastgelegd en heel snel gedeeld.

En daar gaan we het de volgende maand over hebben.

René Toonen (1962) is trouwambtenaar en voorzitter van het 4 mei-comité in Barendrecht. Regelmatig schrijft hij in zijn columns over wat hem opvalt in en buiten Barendrecht.


Door: René Toonen