Zeg maar ja bij mij (13)

16 March 2020, 16:00 uur
Columns
mainImage

En toen was er in eens de Coronacrisis.

Je kunt je op veel zaken voorbereiden maar met de Coronacrisis waar we nu mee te maken hebben zal niemand rekening hebben gehouden. Voor mijn doelgroep, de trouwlustigen, de blijde aanstaande echtparen is er maar één ding wat telt: trouwen.

Ze zijn vaak meer dan een jaar bezig met de voorbereiding. Willen ze op een beetje leuke, populaire locatie trouwen dan is een reservering anderhalf of zelfs twee jaar van te voren geen uitzondering. En dan worden we ineens geconfronteerd met allerlei richtlijnen. Zo’n anderhalve week geleden was daar de eerste brief van de Gemeente: ceremonies mogen gehouden worden tot 50 personen.

Dit is inclusief ambtenaar, assistent en personeel van de locatie. De trouwambtenaar heeft de verantwoording en kan, zo nodig, de ceremonie weigeren als er meer mensen zijn. Nu had ik drie weken geleden nog een huwelijk met 650 gasten, dat stel is getrouwd en heeft zelfs nog kunnen genieten van een huwelijksreis. Sinds afgelopen weekend zijn alle maatregelen aangescherpt en is alle horeca dicht tot minimaal 6 april. Horeca dicht? Wat is een trouwlocatie? Als hiermee niet de trouwzaal van de Gemeente bedoelt wordt is dit altijd horeca.

Na het aanhoren van dit bericht pak je de agenda en zie je de geplande huwelijken: 1 april, 2 april, 4 april, 5 april en ga zo maar door. Vanaf half maart volgen de huwelijken elkaar snel op. Dan kijk je naar de locaties en denk je: dit gaat fout. Dit is een horecalocatie. Vanaf het moment van het sluiten van de horecavoorzieningen staat de telefoon roodgloeiend. Bij de afd. Burgerzaken, bij de trouwgelegenheden en... natuurlijk bij de trouwambtenaar. En het klopt inderdaad zoals in het ANOP-bericht stond: huilende bruiden aan de telefoon. Je zult maar meer dan een jaar aan het voorbereiden zijn en dan zie je je hele mooie dag in het water vallen. Inmiddels zijn de richtlijnen van de Gemeente verder aangescherpt.

Huwelijken vinden plaats met maximaal 10 of 15 gasten (verschilt per gemeente), inclusief het bruidspaar en getuigen. Zijn er meer dan gaat de ceremonie niet door. Eén van de eerste bruidsparen die ik aan de telefoon had willen kost wat kost vasthouden aan de door hun gekoesterde datum. De datum die inmiddels al in de ringen gegraveerd is. De datum die precies 10 jaar is na de eerste kennismaking. Of ik ze toch kan trouwen op die dag, alleen in aanwezigheid van getuigen en de fotograaf. Zo staat de datum, welke voor hen belangrijk is, in de huwelijksakte en in het trouwboekje. Het huwelijk zou dan bij hen thuis worden gesloten. Gelukkig hebben we nog even de tijd om dit te realiseren want voor het sluiten van een huwelijk thuis gelden weer andere regels. De Gemeente moet het huis voor één dag benoemen tot “Huis der Gemeente”. Als de afdeling Burgerzaken meewerkt, iets wat ik zeker in deze crisis verwacht, dan lossen we het zo op.

Het stel kan officieel ja zeggen, tekenen en zijn getrouwd. Hun ceremonie doen ze later nog eens over. Voorlopig durven ze nog geen datum vast te zetten. Feit is wel dat ik dan de toespraak ga doen die ik anders ook gedaan zou hebben. We horen steeds in het nieuws iedereen praten over “vitale-beroepen” en ik snap heus wel dat een trouwambtenaar geen vitaal beroep heeft. Je kunt immers alles uitstellen maar bedenk wel dat een datum soms enorm belangrijk is. Door al deze richtlijnen is de horeca enorm getroffen. Geen mooi huwelijksfeest, lekker diner en huur van je locatie. Maar ook de verhuurder van de trouwauto, de DJ of band, de fotograaf, de videograaf, de bloemist en ga zo maar door. Allen moeten afwachten hoe nu verder.

Voor de huwelijken die de komende drie weken in de agenda staan is inmiddels een passende oplossing gevonden. Er wordt getrouwd met minder gasten, er is geen feest, er is geen huwelijksreis. Maar de echte liefde, die mogen we iedere dag vieren. Wees gelukkig als je gezond bent met elkaar. Wees verstandig en luister naar mensen die er verstand van hebben. Er komen vast weer andere tijden dat we volop kunnen trouwen en feesten.

René Toonen (1962) is trouwambtenaar en voorzitter van het 4 mei-comité in Barendrecht. Regelmatig schrijft hij in zijn columns over wat hem opvalt in en buiten Barendrecht.