Worden het bloemen of eieren en rotte tomaten?

14 June 2018, 00:04 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

In Barendrecht worden donderdagavond de nieuwe wethouders van het ‘monsterverbond’ tussen CDA, SGP/ChristenUnie, VVD, PvdA, GroenLinks en D66 geïnstalleerd. Normaliter een heel feestelijk moment, waarop onder toeziend oog van burgemeester Jan van Belzen ega’s in hun beste kleding en kinderen met bloemen voor een onroerend tafereel zorgen. Allemaal even trots op hun vader of moeder. In het normaal zo vredelievende Barendrecht is dat een traditie. Maar niet morgenavond.

Het gemeentehuis is bij deze gemeenteraadsvergadering oorlogsgebied. Met strikte scheidingen. De publieke tribune is gereserveerd voor de familie van de toekomstige wethouders. In de hal staan TV-schermen waar de overige burgers en de aanhang van de EVB mogen plaatsnemen. Ik weet niet of er bij de ingang van het gemeentehuis nog gecontroleerd wordt op het binnensmokkelen van eieren en rotte tomaten. Maar iedereen met een tasje is bij voorbaat verdacht.

De pers wordt in grote getalen verwacht. Niet alleen de lokale sufferdjes, maar ook de landelijke media. Zelfs Hilversumse televisiestations informeren al of het echt interessant genoeg is om een cameraploeg naar Barendrecht af te vaardigen. Hart van Nederland van SBS6 heeft al toegezegd, want het uitsluiten van de EVB als de grootste politieke partij, ook nog een lokale, is heel bijzonder.

De sfeer bij deze installatie zal duidelijk anders zijn dan andere keren, want de aversie tegen het monsterverbond is groot. Minstens even groot als de afkeer bij de overige zes politieke partijen tegen de EVB. Terwijl de partij van lijsttrekker Lennart van der Linden op de verkiezingsavond in Het Kruispunt danste van vreugde vanwege een overwinning met 45% van de stemmen, deelden de andere zes partijen in de hal van het gemeentehuis het verdriet. De teleurstelling heeft de zes er diezelfde avond niet van weerhouden om het zogenoemde ‘monsterverbond’ met zes wethouders te smeden. Het verdeelt het ooit zo homogene Barendrecht nu in twee kampen.

Of de aversie tegen de EVB en de gedeelde smart voldoende zullen zijn om het vier jaar vol te houden, vraag ik mij af. Zes wethouders! Dat zijn heel wat compromissen. Dit leidt geheid tot conflicten, want zo groot is de homogeniteit tussen bijvoorbeeld het CDA en D66 en SGP/ChristenUnie en PvdA niet. CDA en SGP/ChristenUnie hadden anderhalf jaar geleden niet zo veel op met het D66 toen er onder leiding van de EVB een nieuwe coalitie gevormd moest worden. De arme oud-wethouder Ingeborg Monhemius kan u er alles over vertellen.

Ik heb medelijden met burgemeester Jan van Belzen, wat een afschuwelijk tijd moet hij doormaken, en met de ambtenaren die straks onder zes wethouders moeten gaan werken. De kans dat dit misgaat – met een minimale meerderheid in de raad – is levensgroot. De Barendrechtse burger is straks de grote verliezer. Voormalig CDA-raadslid Arjan Sullock Enzlin voorspelde deze week dat het nieuwe college de Barendrechtse huishoudens ruim 55 euro (ruim 1 miljoen) per jaar extra zal kosten. Ik vrees dat het daar niet bij zal blijven…