Wat is een ‘sluitend’ huishoudboekje?

16 November 2023, 16:08 uur
Columns
mainImage
Ingezonden

Kortgeleden heeft de gemeente laten weten dat het huishoudboekje ‘sluitend’ is. Dat klinkt geruststellend. Maar de gemeente-financiën zijn ingewikkeld en wat betekent dit dan als we het vertalen naar een gewoon huishoudboekje van ons als inwoners?

Als je in een maand 1000 euro aan inkomsten hebt en 1500 euro uitgeeft, ontstaat er een tekort van 500 euro. Om dat op te vangen vult u het tekort aan met 500 euro van uw spaarrekening. Onder de streep is uw huishoudboekje dan weer sluitend! Als u dat aan uw gezinsleden vertelt is er een redelijke kans dat u vragende blikken krijgt. En dat is precies wat er in Barendrecht aan de hand is. Het college stevent af op een tekort van 4,4 miljoen euro over 2023. Dit tekort is aangevuld vanuit de algemene reserve (zeg maar de spaarrekening) van de gemeente. Hiermee wordt het huishoudboekje onder de streep weer ‘sluitend’, aldus het college.

Wij als CDA Barendrecht zijn altijd scherp op de financiën van de gemeente en vinden dit zeer zorgwekkend. De tering naar de nering zetten is een oud-Hollands begrip en dat zien we liever gebeuren dan het voor het oog wegwerken van de tekorten zoals dat nu is gebeurd!


 


Door: Johan Lengkeek (CDA)