VVD en D66 in Rotterdam: zoek de verschillen

13 June 2022, 08:57 uur
Columns
mainImage

De VVD in Rotterdam verschilt natuurlijk niet zo heel veel met de lokale hap van D66. Max een paar mosquito’s en een setje veiligheidscamera’s.

Ja, hun gevoel voor humor is groter. Ook hun aplomb, eens. Zelf zeggen ze: kapsones kan ook aangenaam zijn. Maar voor de rest is het in feite één club, VVD en D66, met één gemeenschappelijke garage waarin hun bakfietsen om voorrang strijden. Wie heeft de grootste? Bij het oppoetsen even naar elkaar kijken. Daarna besmuikt lachen en roddelen.

Ik ken politici die hebben bakfietsen, dat zijn niet eens auto’s, dat zijn containers. Vier kinderen en sporttassen voorin. Allemaal D66 en VVD.

Natuurlijk óók GroenLinks, Volt en PvdA, maar bij die partijen rijden er alleen dames op. Die stoppen hun man in dat voorhok. Koest jij! Maar daar heb ik het nu niet over. GroenLinks, Volt en PvdA doen namelijk in Rotterdam vier jaar niet mee.

Daarom stond Richard Moti afgelopen vrijdag ook met een geel hesje en een spandoek bij de ingang van de Tarwewijk om het coalitieakkoord namens de PvdA even lekker te kunnen afzeiken. Hij was woensdag al met de auto vertrokken en had de hele donderdag op de ’s Gravendijkwal in de file gestaan. Dat vond ie lekker. Daar had ie vier jaar aan mogen meewerken: opstoppinkje spelen.

Donderdagavond had hij nog wel even gezellig het raampje open gedraaid om naar Pieter Schol van de SP te zwaaien, want die woont daar. Die woonde er al toen Judith Bokhove van GroenLinks nog ongevaarlijk voetjes masseerde. Schol heb ik nooit over die auto’s gehoord. Klagen doen alleen zanikers die er pas wonen. Rond het vliegveld zijn het ook alleen de nieuwelingen. Meestal geïmporteerd. Het is linkse manier om de waarde van je huis te verhogen: zeiken.

SP-ers fietsen trouwens zelden. Wist ik niet. Die zitten in de kroeg of op een terras en wenken de ober. Het liefst op staatskosten. Rond de boys van Denk gaat het gerucht dat ze niet eens kunnen fietsen. Vandaar dat ze van Leefbaar de portefeuille sport hebben gekregen. Er zit veel meer humor in zo’n coalitievorming dan u denkt.

Ook verrassingen. Want er zit ineens een jonge liberaal die Werk en Inkomen gaat doen. Dat vind ik wel stoer. Wiegel liet dat aan Den Uyl over en noemde hem Sinterklaas. Die jonge Rotterdamse VVD-ers hebben niks meer met strenge mannen zoals Frits Bolkestein. Die twee nieuwe wethouders zijn gewoon jongens van de gestampte pot. Vier geleden begonnen ze hun loopbaan op het stadhuis met een modern relativerend Tik-Tokje. Dat zou ik Henk Vonhoff nooit hebben zien doen.

Samen met Leefbaar hebben ze heel slim het pijndossier Bouwen in handen gefrummeld van Chantal Zeegers van D66. Arm kind. Als enige vrouw tussen acht mannen: meteen misbruikt. Kreeg ook het Klimaat nog voor haar kiezen. En tot overmaat van ramp hield ze als campagnefietster vast aan dat Maastunnel-tutmutsenproject van GroenLinks: 2 dagen in de file op ’s Gravendijkwal en de Pleinweg om van Noord naar Zuid en van Zuid naar Noord te komen. Met al vier jaar als misdadig feesttarget om ‘s avonds de bezoekers van het Erasmus MC en Ikazia te zieken. Ergste is: de VVD moet het uitvoeren.

Misschien kan Karremans een keer met mij dat ritje rijden. Met als verrassing Wiegel achterin.