In Barendrecht is het zoeken naar een goedkope woning alsof je water uit een steen probeert te wringen, zeker in de sociale huursector. In de Zeeheldenbuurt biedt Patrimonium 40 van de 64 gewilde appartementen met voorrang aan voor Barendrechters. Op die 40 woningen kwamen werd al ruim 600 keer lokaal ingeschreven. Het gevolg: een paar mensen met geluk vallen in de prijzen. En honderden anderen grijpen mis.
Bij de eengezinswoningen, die daar eerder werden toegewezen, gebeurde bovendien iets dat wringt. Nog voordat de verf droog is, zorgden enkele nieuwe bewoners voor een enorme afvaldump bij de ondergrondse container. Wie viert zijn geluk in de woonloterij – want zo mag je zo’n gloednieuwe woning gerust noemen – nou door zijn buurt direct te trakteren op verloedering? Wat voor normen en waarden breng je dan mee?
Bij ons gemeentebestuur is de voorrang voor eigen inwoners op woningen één van de grote doelen. Bij koopprojecten lukt dat goed. Projectontwikkelaars willen wel meewerken, in ruil voor een winstgevend bouwproject.
Maar in de sociale huur blijft het schrapen: dat komt door wetgeving. Maar ook lijkt Patrimonium om onbegrijpelijke redenen maar weinig enthousiast. Hoe kan dat? Waarom wil de grootste woningcorporatie, in 1912 opgericht door Barendrechters en alleen actief in ons dorp, graag inwoners uit Rotterdam-Zuid en Schiedam verwelkomen, terwijl er zoveel Barendrechters op een huis wachten?
Beseft de bewonersraad – bestaande uit zittende huurders – eigenlijk wel dat ze de doorstroomkansen van hun eigen leden verzwakt? Zo’n ledenraad moet toch begrijpen dat méér doorstroming binnen het dorp iedereen helpt. Waarom eisen zij niet van de directie, dat het uitgangspunt is dat Patrimonium zélf maximaal toewijst aan inwoners in Barendrecht.
Dit gaat niet over uitsluiten, maar over logisch volkshuisvestingsbeleid. Over het versterken van gemeenschappen, het koesteren van lokale binding. En ja, over het tegengaan van frustratie en vervreemding bij mensen die al jaren wachten.
Barendrechtse huurders verdienen meer dan een kansloos lootje in de sociale woonloterij!
PS: Aanmelden voor de bewonersraad van Patrimonium is gratis. Wordt het niet eens tijd dat daar mensen gaan zitten die meer voor Barendrechtse huurders opkomen?