Something rotten in Rotterdam

25 February 2022, 09:14 uur
Columns
mainImage

De laatste raadsvergadering ging weer over windturbines. Zowel de dubbelrol van adviesbureau en windmolenexploitant Pondera als de gebrekkige participatie met omwonenden was aan de orde.

Op gebied van participatie zijn er terecht veel zorgen. De gebiedscommissie Pernis voelt zich gepasseerd nu wethouder Bonte geen antwoord geeft op de gestelde vragen. Tegelijkertijd organiseert Bonte wel bewonersavonden waar hij “uitleg” geeft.

De windturbines worden steeds hoger omdat kleine windmolens niet rendabel zouden zijn om te exploiteren. Grote windmolens zijn dat wel ,maar die leveren meer geluidsoverlast en slagschaduw op. Bonte heeft nu wel toegezegd een second opinion te laten doen naar de vraag of kleine windmolens alsnog rendabel kunnen zijn.

Dat is terecht, want die windmolens worden steeds hoger onder druk van de commercie. 

Wat zou eigenlijk voor politici belangrijker moeten zijn? 

Over de dubbelrol van adviesbureau en windmolenexploitant Pondera zijn vragen in de gemeenteraad gesteld. Dit nadat in Barendrecht bleek dat deze club zowel de gemeente adviseerde als de exploitant.

In Rotterdam spelen dezelfde vragen rond de te bouwen turbine op de landtong in Rozenburg. Een gigant die 235 meter hoog moet worden. Pondera bleek de enige partij die tijdig had ingeschreven voor het bouwen van de windturbine op de Landtong.

Tijdens de vergadering op 3 februari is door diverse raadsleden expliciet naar de dubbele petten van Pondera gevraagd.

Wethouder Bonte liet weten: “Het is niet zo dat Pondera hier [hij verwijst naar de Landtong] een informatievoorsprong had. Er is geen sprake van dubbele petten, dat is hier niet aan de hand geweest en Pondera heeft hier gewoon als marktpartij op ingeschreven.”

Daarna heb ik dit nog een keer doorgevraagd, het antwoord: “Pondera heeft in Rozenburg niet een adviserende rol gespeeld.”

Collega raadslid Tak had al eerdere schriftelijke vragen over dit onderwerp gesteld: Welke rol heeft Pondera Consultants in de gemeente Rotterdam voor de realisatie van windmolens? Bij welke projecten zijn zij betrokken en op welke terreinen verstrekken zij advies?

Het door wethouder Bonte op 15 februari gegeven antwoord luidde ontkennend: ''Pondera Consult geeft de gemeente Rotterdam advies op het terrein van technische, ruimtelijke en financiële haalbaarheid met betrekking tot het windpark Beneluxplein en Charloisse Poort.''

Dit stinkt

In samenwerking met de Rebel-groep en Enercon heeft Pondera in juli 2021 de tender gewonnen voor de ontwikkeling van windenergie op de Landtong Rozenburg. Afgelopen maand ben ik door diverse mensen benaderd die mij duidelijk maakten dat Pondera Rotterdam weldegelijk heeft geadviseerd.

Tijdens de laatste raadsvergadering heb ik Bonte geconfronteerd met 2 rapporten van Pondera aan Rotterdam: (1) milieu-analyse uitbreiding windpark Landtong Rozenburg en (2) Windpark uitbreiding Landtong Rozenburg externe veiligheidsanalyse.

Hier bleef het niet bij.

Pondera adviseert ook de Provincie Zuid-Holland. In een rapport van Pondera aan de Provincie Zuid-Holland “Planmer partièle herziening VRM Windenergie Zuid-Holland” wordt geadviseerd over, jawel, windmolens op het Beneluxplein als ook op de Landtong in Rozenburg.  

Pondera heeft door deze advisering een gigantische kennisvoorsprong op andere partijen. Pondera was dan ook de enige partij die inschreef op de aanbesteding voor de turbine op de Landtong in Rozenburg. Wij zijn als gemeenteraad verkeerd voorgelicht door de wethouder.  

Pondera heeft Rotterdam wel geadviseerd. Pondera heeft wel een kennisvoorsprong. Pondera zou volgens Bonte niet betrokken zijn geweest bij de advisering over de aanbesteding door de Gemeente. Verder zouden het volgens Bonte twee aparte B.V.’s betreffen van Pondera (die overigens wel in het zelfde gebouw werkzaam zijn).

Dit stinkt.

Inhoudelijk heb ik ook nog eens naar deze rapporten van Pondera gekeken.

Pondera schrijft in haar advies over het Beneluxplein aan Provincie Zuid-Holland dat deze locatie op de thema’s veiligheid en leefomgeving zeer ongeschikt is voor windmolens.

Putlucht van dubbele petten 

De volgende punten met betrekking tot veiligheid en leefomgeving zijn volgens Pondera in het geding:

1.   Veel gevoelige objecten binnen de contour;

2.   Kans op gecumuleerde geluidsbelasting;

3.   Slagschaduw: relatief veel gevoelige objecten binnen 700m contour;

4.   Vliegverkeer: Het onderzoeksgebied ligt in de buitenste zone van Rotterdam The Hague Airport. Deze zone heeft een bouwhoogtebeperking van 145,7 meter;

5.   Industrie, kabels & leidingen

6.   Infrastructuur

7.   Waterkeringen

Als zelfs Pondera negatief adviseert over windturbines op het Beneluxplein, wie verzint het dan om op het Beneluxplein 2 windturbines van 245 meter hoog neer te zetten?

Jawel, ook dit stinkt.

En niet naar citroenen omdat dit zuur commentaar is van een oppositiepartij, maar naar een putlucht van dubbele petten, informatievoorsprong en onduidelijke normen wat betreft geluidoverlast en slagschaduw.

Het is tijd voor een frisse wind. Hopelijk komt die snel na 16 maart.